Att använda biblioteket

Förälder med flicka som kollar på böcker


I Upplands-Bro finns det två bibliotek - i Kulturhuset i Kungsängens centrum och i Brohuset i Bro centrum. Hos oss kan du låna böcker, tidskrifter, ljudböcker, filmer, TV-spel m.m. Ta med barnen på sagostund, delta i en bokcirkel eller lyssna på författarsamtal. Här hittar du information om vad du kan göra på biblioteken och vilken service vi erbjuder.

Lånekort

Det är gratis att skaffa lånekort. Besök biblioteket eller beställ här på hemsidan och hämta ut på biblioteket. Ta med legitimation. För barn under 16 år behöver målsman fylla i ett förbindelsekort, som hämtas på biblioteket.
Beställ lånekort
Här hittar du våra låneregler

datorer och Internet

Är du låntagare på biblioteket kan du låna en dator. Du loggar in på bibliotekets datorer med lånekortsnummer eller personnummer och pinkod. Du kan använda datorn max två timmar per dag. Du kan även boka dator hemifrån. Max två personer får sitta vid en dator åt gången. På biblioteket i Kulturhuset finns en dator som är bara för dig under 16 år. På biblioteket finns ett gratis öppet trådlöst nätverk (wifi). Det heter WiFi4EU.

Kopiator och skanner

Du kan kopiera och skanna in dokument på biblioteket. Utskrifter kostar 2 kr/st för enkelsida och 3 kr/st dubbelsida. Endast svart-vit utskrift. För att skanna behöver du ett usb-minne att spara dina dokument på. USB-minnen finns att låna i informationsdisken. Biblioteket tar inte kontanter men det går bra att Swisha eller betala med kort.

Boka studierum

Om du behöver studera i lugn och ro, så finns det studierum som du kan boka. Du kan sitta max två timmar per dag. Rummet bokar du vid utlåningsdisken eller genom att kontakta biblioteket via mejl eller telefon.

Böcker på andra språk

På biblioteket kan du låna böcker på många olika språk. Om du saknar böcker på något språk, så har vi möjlighet att beställa från Internationella biblioteket. Hittar du inte böcker på ditt modersmål – fråga personalen eller mejla till: biblioteket@upplands-bro.se

Film

Det går att låna både vuxen och barnfilmer på biblioteket. Du kan låna 4 filmer åt gången och lånetiden är 7 dagar. Du måste vara 16 år eller äldre för att låna en film. Du kan också streama film gratis via en tjänst som heter Cineasterna. Allt du behöver är ett lånekort på biblioteket och en PIN-kod. Du kan låna upp till två filmer per vecka. Mer info hittar du här.

Så här gör du för att streama film:

 1. Gå in på www.cineasterna.se
 2. Välj "Upplands-Bro Bibliotek"
 3. Klicka på den film du vill låna.
 4. Fyll i ditt lånekortsnummer (utom sista 2 tecknen) eller personnummer och pin-kod och klicka på "Låna film"
 5. Nu är det bara att börja titta!

Inköpsförslag och fjärrlån

Om boken du söker inte finns på biblioteket så finns möjlighet att lämna ett inköpsförslag eller fjärrlåna boken från ett annat bibliotek. Du betalar en avgift för varje fjärrlån. För att fjärrlåna en bok kontakta personalen på biblioteket.

Släktforskning

Du kan boka dator för släktforskning. Våra släktforskningsdatorer är utrustade med databaserna SVAR och Arkiv digital. För att boka en släktforskningsdator kontakta biblioteket via mejl telefon eller prata med oss i lånedisken.

TV-spel

Tv-spel till Playstation, X-Box och Nintendo Switch finns att låna. Du får låna två spel åt gången och lånetiden är två veckor. Du måste vara minst 16 år för att låna spel. Har du förslag på spel som du vill att biblioteket köper in? Prata med oss eller lämna ett inköpsförslag.

Gitarr och ukulele

På biblioteket i Kungsängen kan du låna akustiska gitarrer och ukulele helt gratis. Lånetiden är 4 veckor. Du behöver ha ditt bibliotekskort eller legitimation med dig när du lånar instrument.

Databaser

På bibliotekets datorer har du tillgång till:


Tidningar och tidskrifter

Biblioteket prenumererar på ett antal dagstidningar och tidskrifter. Dagstidningarna är du välkommen att läsa på plats hos oss. Alla tidskrifter utom det senaste numret är till utlån och lånetiden är två veckor. Många tidningar och tidskrifter cirkulerar mellan biblioteken i Kulturhuset och Brohuset. Det innebär att senaste numret av t.ex. Upsala Nya tidning finns tillgängligt i Brohuset i en vecka och skickas sedan över till Kungsängen. På så vis kan vi erbjuda dig ett större urval av tidningar och tidskrifter.

Tidningar och tidskrifter på biblioteket.

E-böcker

En e-bok är en bok som har överförts till elektroniskt format så att du kan läsa texten direkt på din dator, surfplatta, mobiltelefon eller på en särskild läsplatta. Gå till sidan för e-böcker.

 1. För att låna en e-bok måste du först ha lånekort och en PIN-kod på biblioteket i Kulturhuset eller Brohuset. Om du inte har en PIN-kod, kontakta ditt bibliotek.

 2. Via mina sidor för e-böcker kan du logga in med ditt lånekortsnummer och PIN-kod. Sök upp boken du vill låna och klicka på "Låna". Boken läggs nu till i listan över dina lånade böcker.

 3. Klicka på "Läs" för att läsa boken direkt i din webbläsare, eller på "Ladda ner" för att ladda ner boken till den apparat du använder. Du behöver också installera en app eller annan programvara som kan läsa e-böcker.
  Vi rekommenderar:
  - PC/Mac: Adobe Digital Editions
  - iPad/iPhone: Bluefire Reader
  - Android: Aldiko

Vanliga frågor och svar om e-böcker

Strömmande Ljudböcker

Du kan låna strömmande ljudböcker och lyssna i surfplattan eller mobilen. Du behöver internetuppkoppling för att kunna lyssna. Ska du använda en dator krävs en spelare i Flashformat, men vill du lyssna i mobilen eller på en iPad behöver du ladda ner appen Biblio. I Biblio går det också att lyssna offline.