Vi erbjuder barn och unga

Här hittar du information om alla våra tjänster i alfabetisk ordning.

After School

After School är en plats för dig mellan 9–14 år. Du kan spela brädspel, tv-spel, pyssla, skapa film och mycket annat. Helt gratis och drop-in. After school är öppet tre dagar i veckan! Vi håller till i Brohuset och i Verkstan på Kulturhuset i Kungsängen. Hitta After School i Kulturkalendern!

BVC

Biblioteket samarbetar med barnhälsovårdcentralen. Alla nyfödda i kommunen får Barnens första bok av biblioteket. Det är en samling av sagor, berättelser, ramsor och dikter för de allra minsta.

Datorer och internet

Är du låntagare på biblioteket kan du boka en dator. Du loggar in på bibliotekets datorer med lånekortsnummer eller personnummer och pinkod. Du kan sitta max två timmar per dag. Max två personer får sitta vid en dator åt gången. På biblioteket i Kulturhuset finns en dator som är bara
för dig under 16 år. Du kan även boka dator hemifrån.

Det trådlösa nätverket heter WiFi4EU. Läs och godkänn användarvillkoren för att kunna använda det.

E-böcker

En e-bok kan du läsa direkt på din dator, mobiltelefon, surf- eller läsplatta. E-böckerna lånar du med ditt lånekortsnummer och PIN-kod. Du kan även lyssna på våra e-ljudböcker via appen Biblio. Behöver du hjälp med att komma igång med att läsa e-böcker fråga personalen på biblioteket eller läs här.

Förskolor

Alla förskolegrupper är välkomna att besöka biblioteket. Kontakta biblioteket om du och din förskolegrupp vill komma till biblioteket utanför ordinarie öppettider.

Biblioteket skickar boklådor till de förskolor som har svårt att komma och låna själva. Du kan ringa eller mejla biblioteket för att beställa böckerna. Din förskoleavdelning behöver vara låntagare på biblioteket.

Föräldrahyllan

Biblioteken har en bokhylla för föräldrar med böcker om barn och föräldraskap.

Klassbesök

Vi tar gärna emot barngrupper och klasser. Lärare kan komma till biblioteket med sin klass eller boka en biblioteksvisning eller bokprat. Läs mer och boka tid här.

Vi erbjuder alla förskoleklasser att komma till biblioteket för en introduktion. Då går vi igenom bland annat vad man kan göra på bibioteket och vad som är viktigt att tänka på. Under besöket får alla ett eget lånekort.

Lånekort

Lånekort är gratis. Du behöver det för att få låna, boka rum och använda dator. Prata med personalen eller beställ ditt lånekort på hemsidan och hämta ut på biblioteket. Är du under 16 år behöver en målsman fylla i ett förbindelsekort, som hämtas på biblioteket eller ansöka via e-tjänster:
Beställ lånekort
Beställ lånekort för barn under 16 år
Här hittar du våra låneregler Pdf, 97 kB.

Läsa på andra språk

På biblioteket kan du låna barn- och ungdomsböcker på många olika språk. Om du saknar böcker på ditt språk har vi möjlighet att beställa från Internationella biblioteket. Hittar du inte böcker på ditt modersmål – fråga personalen!

Läsa på annat sätt & Legimus

På biblioteket hittar du lättlästa böcker på svenska och engelska, ljudböcker på CD och som mp3. Har du läs- och skrivsvårigheter kan du bli registrerad i Legimus och lyssna på talböcker direkt i din mobil.

OBS! Ring eller mejla biblioteket för att boka tid för registrering i Legimus. Läs mer om Legimus här!

Pyssel och spel

Vi har pyssellådor, papper, färgpennor och kritor, brädspel och schack som du kan använda på biblioteket.

Sagostunder

Biblioteket arrangerar sagostunder på olika språk. Kolla i kulturkalendern efter tisdagsmys i Bro och
i Kungsängen. Eller håll utkik efter våra inspelade sagostunder på bibliotekets webbsida och Facebook.

Studierum

Du som har fyllt 16 år kan boka bibliotekets studierum i max två timmar per dag. Berätta för personalen att du vill boka rum eller kontakta biblioteket via mejl eller telefon. Alla som vistas i ett studierum behöver legitimera sig.

Tidskrifter

På biblioteket hittar du olika tidskrifter för barn och ungdomar. Tipsa oss gärna om du tycker att biblioteket borde prenumerera på någon tidskrift.

TV-spel

Vi har spel för Play Station 3 och 4, Xbox 360 och Xbox One. Du måste vara 16 år för att få låna tv-spel. Max 2 spel per gång. Lånetiden är två veckor.

Äppelhyllan

Äppelhyllan är en hylla för barn och ungdomar med olika läshinder. Här kan du hitta lättlästa böcker, talböcker på CD eller som Daisy, punktskriftsböcker och böcker på teckenspråk, taktila bilderböcker och teckenspråksfilmer.

Öppna förskolan

Biblioteket samarbetar med öppna förskolan. Håll utkik i Kulturkalendern efter våra gemensamma aktiviteter!