Kultur För Fritidshem

Foto: Michael Koitzsch

Under vissa lov kan du som Fritidshem i Upplands-Bro kommun komma med din grupp på olika kulturaktiviteter kostnadsfritt. Nu under läslovet kan du komma med din fritidsgrupp med barn 6-9 år på vårt Sagoprojekt. Se föreställningen En häxas dagbok av Pygméteatern - en pjäs där små dockor ställer stora frågor! Efter föreställningen får ni vara med i en skuggteaterworkshop. Inför ert besök hos oss blir ni förberedda på Vad en saga egentligen är och vad som skiljer en saga från en berättelse av våra barnbibliotikarier.

Om En häxas dagbok av Pygméteatern:

Hur var det nu egentligen med den där sagan om Hans och Greta? Vi har alla hört om de två barnen som blir utsatta i skogen och kommer till den förfärliga häxans hus. Och eftersom häxan är en häxa, så är hon ju det ondskefullaste man kan tänka sig. Hennes enda tanke när hon möter två små barn är att de ska hamna på matbordet, kokta eller stekta! Så har vi hört... Men hur är det egentligen med den här häxan? Vem är hon? Vem har pekat ut henne som häxa? Finns häxor? En sen kväll på det lilla biblioteket berättar bibliotekarien en helt annan saga om Hans och Greta. Nu är det "häxans" version vi får höra. Det blir en hisnande saga om rädsla och vidskepelse, men också om kärlek vänskap och mod.

Föreställningslängd: ca 45 minuter

Workshop i skuggteater:

Efter föreställningen möter ni skådespelarna i en workshop i sagoberättande och skuggteater. Föreställningen innehåller både dockor och skuggteater, i den här workshopen får era grupper testa på att spela med dockor och sätta ihop egna sagor.

Workshopens längd: ca 45 min

Inför ert besök:

Vi kommer att skicka två olika filmer till er. En film för er pedagoger och en film som vi vill att ni visar er barngrupp innan besöket. Filmerna introducerar er i Vad en saga egentligen är? Och vad skillnaden mellan en saga och en berättelse är.

Praktiskt:

Anmälan: Det är gratis! Anmäl dig genom att maila till: pedagogrummet@upplands-bro.se
Vi erbjuder bussar för er som åker längre, skriv önskemål om busstider i ert mail. Önska även en av nedanstående tider. Obs! Ni kan inte anmäla er till bara föreställningen utan sätt av tid för att delta i både workshop och föreställning. Anmäl er senast den 18/10- först till kvarn!

Tider:

Tisd 2/11
Föreställning nr 1. 9.30 - 10.15 workshop nr. 1 cirka 10.30 - 11.15
Föreställning 2 12.30 Workshop 2 kl. 13.30-14.15

Onsd 3/11:
Föreställning nr 1. 9.30 - 10.15 workshop nr. 1 cirka 10.30 - 11.15

Torsd 4/11:
Föreställning nr 1. 9.30 - 10.15 workshop nr. 1 cirka 10.30 - 11.15
Föreställning 2 12.30 Workshop 2 kl. 13.30-14.15

Målgrupp: Vi vänder oss till fritidshem med barn 6-9 år i första hand. I mån av plats kan vi även släppa på barn i andra åldrar, hör av er med önskemål.

Antal barn: För varje föreställning tar vi emot ca 50 barn. Gruppen kommer sedan delas upp i två grupper under workshopen. Tänk på detta i er anmälan. Anmäl gärna en grupp som får lov att mötas. Ifall det kommer två fritidsgrupper från olika skolor, försöker vi hålla avstånd mellan grupperna. Publikantalet kan komma att minskas ifall smittspridningsläget förvärras!

Lunch?
Det går bra att ta med sig medhavd lunch till kulturhuset. Vi har inga matbord, men om ni är ok med att sitta i vår foajé eller ännu hellre utomhus så får ni gärna ta med er mat. Meddela i er anmälan om ni planerar att ta med er lunch, så kan vi styra så att det inte blir trängsel i foajén när nästa publikgrupp skall in!

Se trailer för En häxas dagbok!

Innan ni kommer på ert besök hos oss i Kulturhuset vill vi gärna att ni pedgoger och barnen ser två filmer!

Vi vill att ni visar den här filmen för er barngrupp. Den introducerar barnen i vad en saga är för något: https://youtu.be/OIjCANR3RNY

Vi vill att ni pedagoger ser följande film, den ger er tips om hur ni kan jobba vidare med sagoprojektet i er barngrupp: https://youtu.be/n75wgggLVQc

Manus, regi för En häxas dagbok: Sten Wallin Musik: Pygméteatern Medverkande: Åse Nelson, Michael Koitzsch Av: Pygméteatern-läs mer om gruppen här!

Projektet gör som en läsfrämjande aktivitet i samarbete med Läsa äger- Läs mer om Läsa äger här!

Föreställningen spela även som offentlig föreställning under läslovet 3/11 kl. 13.00- kom gärna hit med dina nära och kära(obs! inga fritids- eller förskolegrupper)- Läs mer!

Foto: Michael Koitzsch