Regnbågsbiblioteket

Välkommen till Regnbågsbiblioteket hos Upplands-Bro bibliotek! På den här sidan hittar du boktips, söktips och information om våra regnbågshyllor.


Biblioteket är till för alla. Regnbågsflaggan är en internationell symbol för HBTQ-rörelsen. Den symboliserar kampen för att få synas, höras och finnas, utan att mötas av diskriminering, hot och våld. Vi använder regnbågsflaggan i biblioteket för att alla våra besökare har rätt att känna sig trygga, sedda och respekterade oberoende av vem eller vilka de älskar, hur deras familjer ser ut eller vilken/vilka könsidentiteter de har. HBTQ står för homo, bi, trans och queer.

I bibliotekens regnbågshyllor i Bro och Kungsängen lyfter vi fram ett urval av bibliotekets medier med HBTQ-perspektiv. Om du söker på ”HBTQ” i vår katalog får du fram fler titlar. Här kommer du direkt till katalogen. Fråga gärna personalen om tips!

PRIDEspecial: boktips från Regnbågshyllan

Boktips Vuxna:

Grå-svart bild. En överkropp av en naken person med armarna i kors. Någon annan kramar personen bakifrån.
Insidan av en metaldörr med en fönsterlucka i mitten. Genom fönstret syns ett somrigt landskap med kular och träd. bokens titel "Hitta mig " skriven i kursivstil längst ner.
En porträtt av en person. Personen håller en hand vid halsen och tittar rakt in i kameran. Halva ansikte är täckt med skuggan. Titeln "Jag, Caroline" är skriven i stora bokstäver i nedersta halvan av omslaget. 
Två personer. En som är påklädd står bakom en annan som är naken och som är vänd med ryggen mot oss. Den första personen hjälper den andra att knäppa bh:n. Titeln "Lånat kön" är skriven med kantiga bokstäver längt upp i vänstra hörn.
Porträtt  av Eddie Izzard som har huvudet vänt åt höger men tittar rakt in i kameran. Hans fingrar med rödmålade naglar är sammanflätade framför ansiktet.
En blommig bakgrund överlapps av enfärgade ränder.
En suddig retrobild föreställande två unga och nakna kvinnor som går till höger med armarna om varandra. Bokens titel "Lisa och Lilly" ser handskriven ut och sitter i mitten av omslaget
Bokens titel "Loiste" är målad i stora penseldrag och tar upp hela omslaget. Bakom titeln kan man se en svart-vit foto av en person i kläder som verkar vara från ca 1920-talet
Två tecknade figurer vända med ryggen mot oss tittar på ett vitt skepp längre bort i mitten av omslaget. En halvmåne sitter längst upp i mitten och stjärnkonstellationer är utsprida över hela omslaget. Bokens titel "Heros hundra nätter" sitter i mitten, i översta halvan av omslaget.


Boktips Ungdom:

En pojkes ansikte halvtäckt av skuggan tar upp största delen av omslaget. Silhuetter av renhorn är utspridda över hela omslaget. Titel "Himlabrand" sitter i mitten, i översta halvan av omslaget.
En illustration föreställande ett gammaldags cirkustält med ingången vänd mot oss
Ett mörkt omslag med en ljus måneliknande cirkel i vänstra nedersta hörn. I cirkeln kan man se en silhuett av en pojke och en flicka. Boken titel "En stark nolla" är skriven med kursiv i stora bokstäver i mitten av omslaget.
En tekning som visar hälften av en persons ansikte.  Personen har långt blont hår som svävar runt. Det finns blommor i håret. Bokens titel "Nikki" påminner om ringar på vatten och sitter högst upp.
En molnig himmel och två figurer som svävar: en större figur som  kan vara en pojke längst ner och en mindre figur i en klänning högst upp i högra hörn. Titeln "Jag, en" är skriven i stora bokstäver i mitten av omslaget.
En illustration i japansk still. En närbild på en persons ansikte med handen framför ögonen.


Boktips Barn:

En tekning som visar ett ung person eller en tonåring  som går längst stigen med händerna i fickorna och med stora hörlurar på. Andra barn står längst bort i bakgrunden. 
Vitt omslag med bokens titel "George" skriven med stora bokstäver i regnbåges alla färger i mitten. Ett barns huvud sticker ut i mitten av O-et.
En ung hockeyspelare sitter på en bänk i ett mörk omklädningsrum. Han lutar fram med böjd huvud och håller en hockeyklubba i ena handen.
En bit av avklippt hår och en del av saxen syn på omslaget. Bokens titel "Julia finns inte"  har en symbol för människa, som är både man och kvinna, istället för i i Julia. 
Omslaget är uppdelad på mitten. I översta delen finns två kvinnor som står nära varandra och skrattar. I nedersta delen sitter två unga kvinnor med ryggen mot varandra omgivna av svarta figurer som skrattar hånfullt
en teckning föreställande ett barn som sitter på knä på golvet och häller ut något på någons vuxens skor. Det ä bara vuxnas ben som syns.
En illustration som visar två glada mammor som kramar både varandra och ett litet barn. Många olikfärgade prickar i bakgrunden. 
En pojke i en röd klänning marscherar i mitten av bilden. Ett roligt raketliknande hus med ett lång stege framför ingången är till vänster om pojken. Två katter springer framför pojken. Udda träd med stora löv finns i bakgrunden. Planeter och stjärnor hänger på trådar högs upp.
en enkel tekning föreställande tre fåglar som sitter på en rak trädgren. Två stora runda fåglar och en liten fågelunge är klämd mellan dem.
En illustration. Ett barn står som en gigant på en planet. Små planeter och kometer i bakgrunden. 
En illustration. En ung kvinna sover i en säng i ett mörkt rum. I bakgrunder står en annan ung kvinna i en dörröppning och kastar en jätteskugga på golvet.


Filmtips:

Du vet väl att du kan strömma filmer på biblioteket via Cineasterna? Här är några tips på filmer med HBTQ tema som du kan hitta där. Logga bara in med ditt lånekortsnummer och PIN-kod och titta!