konst i din närmiljö

En app OM OFFENTLIG KONST: Upptäck konsten!

Stockholms läns museum har tillsammans med ett antal kommuner i Stockholms län tagit fram en APP som visar konstverken som finns runtomkring oss - också i Upplands-Bro! Läs mer om appen här.

Sagostigen i Bro- tillfälligt nere

Vinterrum är Bros nya entré till skogen, ett vardagsrum i naturen. Tanken med platsen är att göra det lätt och behagligt för dig som besökare att vistas utomhus under alla årstider. Nu har vi dessutom skapat en sagostig som passar särskilt bra för de yngre barnen. Här får de följa med vännerna Lugo och Lill från boken Önskesnön genom sju fängslande stationer med miniatyrkonst. Du hittar den första stationen vid grillplatsen i Vinterrum och sen är det bara att följa skyltarna ut i skogen på ett äventyr.

Här har deltagare från Upplands-Bros öppna biblioteksverksamhet - After school, skapat en sagostig utifrån boken Önskesnön av Anna Lundgren och Maya Jönsson. Konstnären Rebecka Llerena har tillsammans med våra bibliotekspedagoger guidat barnen i skapandet av den miniatyrkonst ni kommer att få se i tittskåpen och bland träden i skogen. Det går också bra att lyssna på berättelsen som är inläst av barn och ungdomar från Upplands-Bro kommun. Scanna QR-koderna på skyltarna och lyssna direkt i din telefon.

Hitta hit (i skogen bakom Finnstaskolan): 59°31'01.3"N 17°38'47.5"E – Google Maps

Tillgänglighet: Till Vinterrum går det bra att ta sig med rullstol och barnvagn och där finns sittplatser. Men när vi går sagoslingan kommer vi att gå på skogsstig där det ibland kan vara snårigt att ta sig fram med barnvagn och rullstol.

Projektet är skapat av Omdaning Bro, Biblioteket i Upplands-Bro, Kultur Upplands-Bro och Skogslaget i Upplands-Bro kommun.

Läs mer om den nya rekreationsplatsen Vinterrum här

Läs mer om den nysläppta boken Önskesnön på förlaget Bonnier Carlsen

Ett kollage med bilder från Vinterrum, miniatyrkonsten och boken Önskesnön.

Ritning över in-och utsida av själva rondellen på skulpturen med förklaringar av bilder

Stjärnor i Bro

(Konstverket moteras under november 2020)

En konstgestaltning i Stjärnparken (fd. Aktivitetsparken), i dialog med platsen och de som använder den. Av WW - konstnären Katarina Wiklund och arkitekten Susanna Wiklund.

Utgångspunkt för vårt arbete är en historia som säger något om platsen Bro och samtidigt kan intressera och inspirera ortens unga. Vi blir vi intresserade av det unika i att ha tre observatorier i sin närhet.

Titeln på verket Stjärnor i Bro tar som utgångspunkt observatoriet Kvistaberg där amatörastronomen och konstnären Nils Tamm observerade och upptäckte stjärnor under 1920, -30 och -40-talet. Denna plats är nu ett museum och en del av kulturarvet i Bro. Genom Svenska astronomiska sällskapets skrift till Kvistabergs 100-årsjubileum förstår vi att det finns en bildsamling med foton av stjärnhimlen. Bilder från tidigt 1900-tal och framåt från Upplands-Bro, tagna av Nils Tamm med hans egenbyggda Betraktningsapparat.

Vi sätter samman ett urval av dessa stjärnbilder med bilder tagna i Bro hundra år senare av oss och unga från orten. Konstverket pekar både bakåt mot det historiska Bro, samtidigt som det befinner sig i nutiden och låter dagens ungdomar visa sina stjärnor. Avståndet krymper.

Verket består av två delar. En uppförstorad rondellskylt som en hälsning till observatorierna i Bro. På den trycks de sekelgamla stjärnhimlarna från Kvistaberg och möter ungdomars foton på stjärnor och reflekterande folie. En industrispegel i ansiktshöjd fångar nuet. Muren mittemot, himlen ovan.

I andra änden av parken står en mindre satellitskulptur. En vanlig vägskyltsstolpe har blivit ovanligt lång och fått en stjärna i toppen.

Skyltarna är synliga på håll då de är placerade strategiskt i båda ändar av gångvägen som ringlar genom Stjärnparken. Ett landmärke som bjuder in till parken, samverkar med sin omgivning och förstärker parkens rumslighet.

Färgerna är valda utifrån färgerna på de bostadshus vars gavlar syns från Idrottsstigen och i anslutning till parken. Associationer till vägskyltar tillsammans med motivvärlden ger objekten en tidlös karaktär. En ny plats att mötas vid - "vi ses vid stjärnan klockan 18”. Hitta till platsen för konstverket Stjärnor i Bro

Mer information om konstverket Stjärnor i Bro

Bilder på ritningar av skulpturens insida

Ritning över in-och utsida av själva rondellen på skulpturen med förklaringar av bilder



Trashstones 601 och 602

Skulpturerna Trashstones 601 och 602 invigdes i maj 2015 i samband med att torget framför Kulturhuset stod klart. De är exempel på hur den offentliga konsten kan berika vår livsmiljö och skapa spänning och engagemang. De två mystiska formerna speglar torget som i en skrattspegel.

Skulpturerna är skapade av konstnären Wilhelm Mundt (f 1959). Han är professor i konst vid konstakademien i Dresden och arbetar med skulpturer han kallar trashstone. De är numrerade; nr 001 skapades 1989 och han planerar att producera 1000 stycken totalt. De skulpturer som skapats för Upplands-Bro kommun har nummer 601 och 602. Skulpturerna inbegriper ett hemligt inslag – kärnan i verket känner bara konstnären till. Alla skulpturer är unika och under den reflekterande ytan kan betraktaren ibland få en glimt av det gömda innehållet. Hitta till platsen för konstverket Trashstones 601 och 602

Invigning 2015 av Trashstones 601 och 602



La Culture - c'est moi!

"Kulturen - det är JAG!" Så heter skulpturen av Carl Fredrik Reuterswärd föreställande en välmående och ganska nöjd gris placerad framför det blå bankhuset i Kungsängen centrum.

Skulpturen är en gåva till kommunen från HSB och placerades ursprungligen framför det sk Tibblehuset, dåvarande kommunhuset i Tibble. På den tiden fanns det en öppning i ryggen på grisen, så att den även kunde fungera som sparbössa.

Carl Fredrik Reuterswärd är en av våra svenska konstnärer som är kända internationellt. Ett av hans stora verk är ”Revolvern med knut”, placerad utanför FN-skrapan i NewYork.

Han berättar själv om grisen:
Grisen - ´La Culture c'est moi´- är ett självporträtt, utförd 1989 i Lausanne, Schweiz. Min tanke var att den skulle placeras i ett större sammanhang där den fick både symbolisk tyngd och hög status.
När HSB frågade mig om jag hade möjlighet att donera skulpturen till ett så viktigt sammanhang som detta blev mitt svar JA, med glädje! Grisen passar in i Upplands-Bros kulturgeografiska agrarsamhälle. Att det dessutom är en spargris är inte att förakta. Särimner, den gamla gudasagans gris som blev uppäten varje afton och som sedan återuppväcktes, får även intolkas i min skulptur. Jag vill härmed gratulera HSB och Upplands-Bros kommuninvånare.” Hitta till platsen för konstverket La Culture - cést Moi!



Flöjtspelerskan

Thomas Qvarsebos skulptur Flöjtspelerskan står mitt i Bro centrum. Den verkar oansenlig men när du tittar närmare fångas du av hennes flöjtspel. En oförklarlig magi. En skulptur mitt i vimlet kan skapa atmosfärisk musik. Hitta till platsen för konstverket Flöjtspelerskan

Flöjtspelerskan i Bro Centrum



Befrielse med återblick

Roland Haeberlein (f 1941) arbetar med olika material och tekniker. Skulpturen Befrielse med återblick var ursprungligen tänkt för ett utsmyckningsuppdrag i Umeå, med temat Naturväsen. Modellen köptes av Moderna museet och hade då titeln Björkbock.

Skulpturen står nu på torget i Kungsängen bakom Kulturhuset, i nära kontakt med bladverk och växtlighet. Hitta till platsen för konstverket Befrielse med återblick

En skulptur i metall

Roland Haeberleins skulptur Befrielse med återblick

1% Regeln

Upplands-Bro kommun arbetar med 1 %-regeln. Här kan du läsa mer om vad det innebär.