Besök biblioteket med din barngrupp eller klass

Som lärare kan du och din klass komma på en biblioteksvisning, bokprat eller besöka biblioteket innan ordinarie öppettider. För att skapa den bästa upplevelsen för barnen - boka ditt besök i god tid!

Här kan du boka biblioteksbesök med din barngrupp eller klass! 

Varför ska barnen besöka biblioteket?
Det är viktigt att alla barn vet hur biblioteket fungerar och vad det erbjuder. Det är bra om de har egna lånekort, så de kan låna och läsa de böcker de själva vill. På så sätt kan biblioteket hjälpa barnen att utveckla sitt språk, sin fantasi och kreativitet, samt bli ett stöd i deras lärande. Läraren och biblioteket kan tillsammans hjälpa barnen att utvecklas på bästa möjliga sätt – både för barn i förskolan och i skolan.

Olika besök kräver olika planering
Vill du besöka biblioteket innan ordinarie öppettider och använda det på egen hand? Det är går bra! Mejla till oss minst en vecka innan och berätta att ni vill komma. Behöver du hjälp av en bibliotekarie? Boka då tid minst två veckor i förväg.

Vill ni ha biblioteksvisning eller bokprat vill vi gärna att ni kontaktar oss minst två veckor innan. På detta sätt kan vi anpassa besöket till era behov. För bokprat - berätta gärna om elevernas intressen och önskemål kring läsning och böcker. Det är också bra för oss att veta om någon läser på andra språk än svenska.

Förskoleklassens årliga biblioteksbesök
Kommunens alla förskoleklasser bjuds in till biblioteksbesök varje år. Tillsammans pratar vi om hur biblioteket fungerar och vilka böcker som finns. Barnen får ett eget lånekort och kan då låna böcker själva. Dessutom får de en gåvobok när de kommer nästa gång. Förskoleklassbesöket bokas individuellt med varje klass.

Gäller besöket ett temaarbete, kontakta då istället kommunens skolbibliotekarier. De kan till exempel hjälpa till med klassuppsättningar, ha lektioner i källkritik, hålla regelbundna bokprat och mycket mer.

Inför besöket:

  • Berätta gärna för elever om syftet med biblioteksbesöket och vad man bör tänka på.
  • Läraren/pedagogen ansvarar för ordning i gruppen.
  • Se gärna till att alla har bibliotekskort.
  • Om en elev glömt sitt lånekort hemma kan hen låna på sitt personnummer och pinkod i vår utlåningsautomat.
  • Om en elev inte kan sitt personnummer och pinkod kan läraren låna på sitt lärarkort. Läraren tar då ansvar för lånet.
  • Om en elev inte har något lånekort kan ni skriva ut lånekortsansökan här Pdf, 82 kB., be målsman fylla i den och ha den med vid besöket.
  • Är det fler elever som behöver lånekort behöver lånekortsansökan lämnas direkt till biblioteket minst en vecka innan besöket.

Boka biblioteksbesök med din barngrupp eller klass här.