Utställning om kulturarv skapar broar till framtiden

I morgon, 11 juni, invigs utställningen Kulturarva i Kungsängens konsthall. Här möter besökarna några av kommunens kulturföreningar och deras arbete med att skapa broar mellan det förgångna, nutiden och framtiden.

Genom en blandning av äldre bilder och nytagna flygfoton presenteras delar av Upplands-Bros historia. Här finns en ögonblicksbild från1920-talet när två kvinnor handtvättar varsina trasmattor med skurborste utomhus i vårsolen.

I en annan del av utställningen visas en nytagen flygbild över Biskoparnas borg på Stäksön strax utanför Kungsängen, Sveriges största medeltida borgruin. Ett av de kulturarv och smultronställen som kulturföreningarna tipsar om.

Kulturarv för mening och sammanhang

Syftet med utställningen är inte bara att göra tillbakablickar på den lokala historien, utan att intressera och locka människor till att fortsätta vårda kommunens kulturhistora in i framtiden.

– Kulturarvet är något som är i ständig förändring. Det finns i vår vardag och tillhör oss alla. När vi Kulturarvar tar vi till oss historien för att skapa mening och sammanhang i vår tillvaro, säger Rasmus Sjödahl, kulturmiljöansvarig på Upplands-Bro kommun.

Två utställningar till om kulturhistoria

Samma dag som Kulturarva öppnas för allmänheten så inviger bibiloteket två andra utställningar med anknytning till Upplands-Bros historia. Den ena är Sandénsamling med 400 titlar ur makarna Gudrun och Börje Sandéns efterlämnade boksamling, som har katalogiserats och fått en egen placering i Svenngårdsrummet på plan 5 i Kulturhuset.

Den andra är en kulturhistorisk hörna precis utanför konsthallen där det även kommer att finnas en interaktiv skärm som besökaren själv kan klicka sig fram i och ta del av olika digitala utställningar.

Utställningen Kulturarva

Kulturarva invigs lördag 11 juni kl 13 i Kungsängens konsthall och pågår till 12 augusti. Fri entré.

Utställningen är ett samarbete mellan Upplands-Bro kommun och fem lokala föreningar: Föreningen Kulturbojen, UKF (Upplands-Bro Kulturhistoriska Forskningsinstitut) samt de tre hembygdsföreningarna Bro-Lossa, Håtuna Håbo-Tibble och Stockholms-Näs.

Läs mer om utställningen här!