De är Årets Upplands-Brokonstnärer 2021

Maja Marosi Pezo och Carl Jerrå är årets Upplands-Brokonstnärer.

En ljusskulptur i keramik och en abstrakt målning ledde till vinster i årets vårsalong för Maja Marosi Pezo och Carl Jerrå. I december ställer de ut i en gemensam vinnarutställning i Konsthallen i Kungsängen.

I februari gick den årliga vårsalongen av stapeln. 31 verk av lokala konstnärer och konsthantverkare valdes ut och ställdes ut i Konsthallen i Kulturhuset i Kungsängen centrum. Utställningen visades dock digitalt via kommunens webb samt på arrangörens Facebooksida, Föreningen Konstformer.

Av de 31 verken röstades ett konstverk och ett konsthantverk fram till vinnare. Skaparna bakom verken kommer att visa fler av sina alster i en egen gemensam utställning i december 2021.

Ljusskulptur årets konsthantverk

Maja Marosi Pezo står bakom en ljusskulptur i keramik.

– Jag blev både förvånad och överlycklig! Jag känner mig jätteinspirerad inför utställningen i december, säger hon.

Maja Marosi Pezos ljusskulptur.

Abstrakt målning

Carl Jerrå vann med sin abstrakta tavla i olja. Han plockade upp måleriet häromåret efter ett uppehåll.

– Jag hittade en tavla hemma hos mina föräldrar som jag gjorde i gymnasiet, jag tyckte själv att den var riktigt bra! Så för ett och ett halvt år sedan började jag började måla igen, fast nu abstrakt. Jag får mycket inspiration från min frus mormor, säger Carl Jerrå.

Carl Jerrås abstrakta målning i olja.

Många röstade

Tina Närefors är sekreterare i Föreningen Konstformer. Hon är mycket nöjd med årets digitala variant av vårsalongen.

– Det är väldigt kul att fler har röstat i år än tidigare – trots att vi inte har haft vårutställningen öppen för fysiska besök på grund av coronan. Och det är jättekul att två nybörjare har vunnit i år! De har hållit på i tre respektive ett och ett halvt år med sitt skapande. Vi i Föreningen Konstformer gratulerar dem till deras utmärkelser och ser fram emot deras gemensamma utställning i december, säger hon.

Om Vårsalongen i Upplands-Bro

Konstutställningen Vårsalongen visar konstnärer och hantverkare som är boende eller verksamma i Upplands-Bro Kommun. Tävlingen har blivit ett mycket omtyckt och uppskattat inslag i Konsthallen, där de som får folkets röst också vinner en utställning i konsthallen i Kungsängens under följande höst.

Vårsalongen arrangeras av Föreningen Konstformer med stöd av Upplands-Bro kommun.