Barn och konstnärer skapar konst tillsammans i Bro

Sommarprojektet Samtidskonst i Bro genomförs den här veckan på olika håll i Bro. I år ska deltagarnas bidrag resultera i just en slags bro – en symbol som binder samman människor med varandra, och med djurens värld.

Runt ett bord på Finnstaskolans fritidshem sitter en grupp barn med målarpenslar i högsta hugg. De färglägger papperspåsar.

– Jag gör en mask som jag kan ha på huvudet. Jag har klippt ut ögon och valt färger: rosa, vit, silver och svart, berättar en flicka.

Den här dagen har fritidspersonalen tagit ett steg tillbaka en stund och de fyra konstnärerna i projektet lotsar barnen i deras arbete.

– Det är jättekul att konstnärerna är här. Att externa aktörer kommer hit ger barnen aha-upplevelser, innebär delaktighet och ger dem känslan ”jag kan”, säger Mia Wennström, fritidspedagog på Finnstaskolan.

Fin möjlighet

Hannah Rydstedt Nencioni, kultur- och fritidschef, är glad att projektet nu genomförs för tredje året i rad.

– Vi är mycket nöjda med att kunna genomföra det här fina projektet som ger barnen möjlighet att möta konst och professionella konstnärer på hemmaplan, säger hon.

Johan Sunesson, konstnär beskriver arbetet som deltagarkonst.

– Vi konstnärer har en idé och strukturerar arbetet men alla deltagare målar på sitt sätt. Hur slutresultatet blir är ett äventyr, säger han.

Initiativtagaren och konstpedagogen Felice Hapetzeder (nästlängst till höger) tillsammans med de tre konstnärerna Marit Lindberg, Johan Sunesson och Ana-Maria Almada de Alvarez.

Startar hos barnen

Bakom initiativet står Felice Hapetzeder, tidigare Brobo. Till vardags jobbar han som kontspedagog på Nationalmuseum och driver konstföreningar på flera förskolor.

– Det är hos barnen som det konstnärliga intresset startar. Många vuxna har upplevt att deras konstintresse har förstörts av kommentarer som ”du kan inte rita.” Men barnen är oftast i harmoni med det de gör. Vi vill ta vara på det, säger han.

"Jag brinner för att låta barnen synas i konstens finrum. Att de får vara med och påverka, inte bara vara mottagare", säger initiativtagaren Felice Hapetzeder.

Ute på skolgården ritar en annan barngrupp av varandras konturer i naturlig storlek på stora papper tillsammans med Ana-Maria Almada De Alvarez som jobbar med kropp och identitet i sin egen konst.

Under fredagen den 7 augusti kommer verket att sättas ihop i Florasalen i Bro centrum. Men samtidskonsten sker här och nu, redan i slutet av dagen plockas verket ner.

– Det är lite som konstens jourbutik! Men i höst ska vi konstnärer ha utställningar i Kungsängens konsthall, då är tanken att en del av barnens arbeten ska finnas med där också, säger Johan Sunesson.

SAMTIDSKONST I BRO

Samtidskonst i Bro drivs av konstpedagogen Felice Hapetzeder tillsammans med professionella konstnärer och i samarbete med bland annat fritidshemmen på Finnstaskolan, Härneviskolan och Råbyskolan.

Projektet är finansierat av kultur- och fritidsnämnden och en del i årets sommarlovsprogram.