Dans runt midsommarstången, på film!

På fredag den 19 juni är det midsommarafton. Eftersom vi fortfarande ska undvika stora folksamlingar sänder kommunen en midsommarfilm i samarbete med Kungsängens Folkdansgille och filmaren Lasse Thorsberg.

Trots Corona blir det stämningsfull folkdans och traditionsenliga lekar runt midsommarstången. Via länk, vill säga.

Det är filmaren Lasse Thorsberg, som även stod bakom nationaldagsfilmen som sändes i kommunens youtube-kanal den 6 juni, som står bakom kameran även denna gång.

Lång tradition

För programmet står Kungsängens Folkdansgille, som har hållit i midsommarfiranden i Upplands-Bro sedan snart 70 år tillbaka.

– Vi vill visa midsommarfirande även i coronatider, skapa en gemenskap trots avstånd och social distansering, och ge glädje och hopp om att allt blir som vanligt nästa år, skriver Kungsängen Folkdansgille i en kommentar.

Årets program kallar gillet ”Året då vi tappade fattningen”, eftersom de på grund av rådande omständigheter har valt folkdanser utan ”fattning”, vilket betyder att dansarna inte håller i varandra.

Lekledare

Folkdansgillets barn- och ungdomsgrupp, Dansvilda, bjuder på lekar runt stången till sång och dragspelsmusik, som den som vill kan hänga på hemifrån.

Vuxengruppen uppträder med folkdanser och folkdansgillets egen spelgrupp, Spelvilda, bjuder på musik.

Inspelningen är gjord utomhus, på Kungsängen hembygdsgård.

Varmt välkomna att fira midsommar tillsammans!
#viärupplandsbro

Se filmen på kommunens Youtube-kanal

Filmen premiärvisas på midsommarafton, fredag 19 juni, klockan 13:00 (då midsommarstången brukar resas i vanliga fall).

Här är direktlänk till filmen i kommunens youtube-kanal.

Den kommer att finnas tillgänglig att se även i efterhand.