Bebisteater, fågelholkar och cirkus på Öppna förskolan c/o

Populärt bland kidsen: Insektshotell och minidisco med DJ Coco Canel.

Bebisteater, fågelholksbygge, snögubbehus, vintersånger och minidisco. Det är några av de aktiviteter som anordnats inom ramen för Öppna förskolan c/o, ett samarbete mellan Öppna förskolan och Kulturhuset i Upplands-Bro.

Målet med Öppna förskolan c/o är att erbjuda alla barn en fin stund där de tillsammans med någon närstående kan delta i kulturaktiviteter. Evenemangen hjälper också till att sprida kännedom om kommunens verksamheter och aktiviteter för barn.

- Det är ett välfungerande samarbete som låter kommunens yngsta och deras närstående uppleva kultur tillsammans. Vi hoppas att det ska locka barnfamiljer till att upptäcka våra övriga aktiviteter i Kultur-Upplands-Bro, säger kulturproducent Malin Rülf, som är den som står för planeringen av programmet.

Det ordnas ett tiotal aktiviteter varje år, dit barn i åldrarna 0-5 år med närstående är välkomna. Aktiviteterna är öppna för alla. Det är bara en del föreställningar, till exempel bebisteater, som har begränsat antal deltagare och dit man måste anmäla sig i förväg. Det är alltid fri entré.

Under 2019 har det anordnats nio aktiviteter: Vintertema med vintersånger och snögubbehus, nycirkus för bebisar, språktema, Elsa Beskow-tema, pimpa och bygg ett bo till en fågel, bygg insektshotell och lär dig om bin, dansföreställning, fingerdockteater och bebisteater.

Grön flagg-certifierade

Öppna förskolan i Upplands-Bro är Grön flagg-certifierad sedan 2012. När de har naturteman tillsammans med Kulturhuset kopplas detta till Grön flagg-målen. När de byggde insektshotell utanför Kulturhuset i våras följdes det till exempel upp i Öppna förskolans verksamhet, där fler besökare erbjöds att bygga insektshotell. Förskolan har också byggt bimatare i form av ”fröbollar”, ordnat en tipsrunda om bin och haft bitema under en utedag.

När Öppna förskolan c/o byggde insektshotell samarbetade de med naturskyddsföreningen, som kom och berättade om binas kretslopp.

-När vi byggde och satte upp fågelholkar samarbetade vi med kommunekologen. Det var inte bara barnfamiljer som uppskattade temat. Många kommuninvånare som gick förbi stannade till och ville veta vad vi gjorde och en del ville vara med och bygga, säger Marika Palmqvist, som är förskollärare på Öppna förskolan.

Aktiviteterna planeras terminsvis av kulturproducent Malin Rülf i samarbete med Öppna förskolan och barnbibliotekarien.

- Samarbetet fungerar väldigt bra och för varje tema får vi lära oss nya saker. Men framför allt ger det ny inspiration för vårt arbete med barnen, säger Sofia Törnquist, förskollärare på Öppna förskolan.

Öppna förskolan c/o 2020

Här är tre saker som händer på Öppna förskolan c/o i början av nästa år. Välkommen dit tillsammans med barn som är 0-5 år!

31/1 Alice Tegnérs musikskatt. Säsongen inleds med en konsert där besökarna får gå in i ett magiskt bildrum. Läs mer om arrangemanget här!

21/2 kl 10-12. Minidisco med DJ Choco Canel. 2018 dansade 130 besökare sig svettiga på minidiscot på Stora scen. Nu har du chansen att vara med igen! Läs mer om arrangemanget här!

27/3 Odla hållbart. Planarkitekten Lina bjuder på tips hur du kan odla hållbart. Varför inte just odla i en gammal träsko, stövel eller äggkartong lagom till påsk?

Fågelholksbygge utanför Kulturhuset i maj. Foto: Martin Zettersten

Bebisar satt på första parkett när Teater Tre spelade Bo. Foto: Martin Skoog

Kommunekolog Maria Elfström hjälpte till att sätta upp fågelholkarna. Foto: Martin Zettersten

Barnen byggde insektshotell och fick lära sig om bin av naturskyddsföreningen. Foto: Kristina Andersson