Metalband och ung pianist - två av kommunens kulturpristagare

Youtubern Thomas Sekelius i beige schorta på scenen tillsammans med moderatorn Charlotte Signahl.

Youtubern Thomas Sekelius i samtal med moderatorn Charlotte Signahl. Foto: Kristina Andersson

Ella Carlstedt, den yngsta Charlie Norman-pristagaren någonsin, samt det Kungsängenbaserade metalbandet Metalite. Det är två av Upplands-Bro kommuns kulturstipendiater 2019.

Ung pianist

Årets Charlie Norman-pristagare heter Ella Carlstedt och är 14 år - den yngsta pristagaren någonsin. Hon spelar piano och trummor i Kulturskolan. För några år sedan började hon skriva egna låtar också.

- När min pianolärare berättade att jag skulle få priset blev jag jättechockad och jätteglad. När jag skulle berätta för mina föräldrar så tog det en halvtimma innan de förstod att det var på riktigt.

Priset delas ut på kommunfullmäktiges möte den 18 december. Samma kväll är Ella Carlstedt med i Kulturskolans uppsättning av Nötknäpparen på Ekhammarsscenen, där hon spelar piano och dansar, en föreställning som hon har tränat till under hela hösten.

Prissumman är på 10 000 kronor och de pengarna kommer antagligen att sparas.

- Men jag kanske ska köpa en gitarr, säger Ella Carlstedt.

Charlie Normans musikstipendium är tänkt som uppmuntran för en musikbegåvad person under 21 år boende i Upplands-Bro kommun. Priset instiftades för att uppmärksamma pianisten Charlie Norman, Sveriges okrönte boogie woogie-kung, som bodde i Bro under sina sista år.

14-åriga Ella Carlstedt, i ljus tröja och hästsvans, sitter vid pianot i vardagsrummet hemma.

Ella Carlstedt spelar piano och skriver egna låtar. Foto: Privat

Metalite på scen med Edwin Premberg, Erica Ohlsson och Robert Örnesved längst fram. Foto: Timjans foto

Metalite med studio i Kungsängen

Metalbandet Metalite är en annan av Upplands-Bro kommuns kulturstipendiater 2019.

I år har bandet tagit stora steg framåt. De har fått en ny sångerska. De har släppt tre singlar och den 25 oktober kom deras andra album,  Biochemicals. Nästa år väntar spelningar i England och på rockfesten Sabaton Open Air i Falun.

– Det är jättekul att folk får upp ögonen för modern metal. Vår musik är som lite E-type fast med snabba gitarrer och snabba trummor. Det finns mycket influenser av 90-talets eurodance, som E-type och Basic Elements. Väldigt lätt att ta till sig, säger Edwin Premberg, en av bandets gitarrister.

Metalite spelar in i Edwins studio i Kungsängen. Av bandets fem medlemmar så är han den som bor i Upplands-Bro. Trummisen Lea Larsson är uppväxt i Upplands-Bro och Robert Örnesved bor i Bålsta.

Spelar på kommunfullmäktige

Du kan se både Ella Carlstedt och Metalite på kommunfullmäktiges sammanträde onsdagen den 18 december på Stora scenen i Kulturhuset, Kungsängen. Då ska kommunens kultur- och miljöstipendier delas ut.

Metalite ska uppträda, vilket kan vara världspremiär för ett metalband på kommunfullmäktige. Även Ella Carlstedt kommer att framföra en av sina låtar.

Välkomna till ett kommunfullmäktige som rockar!

Metalbandet Metalite bakom scenen.

Metalite består av Robert Örnesved, Erica Ohlsson, Robert Majd, Edwin Premberg och Lea Larsson. Foto: Privat

2019 ÅRS KULTUR- OCH MILJÖSTIPENDIER

10 000 kr till Ella Carlstedt. Ella (14 år) är yngst av alla Charlie Normanstipendiater genom åren. Hon har en bred begåvning och en självklarhet i allt hon tar sig an, vare sig det är piano, trummor, dans eller att komponera egen musik.

8 000 kr till Systerskap i Bro. För ett ambitiöst syfte att uppmuntra ortsborna att gå samman och tillsammans skapa trivsel och trygghet i Bro med hjälp av sociala och friluftsaktiviteter, musik och föredrag.

5 000 kr till Metalite. Det Kungsängenbaserade metalbandet Metalite har fått ett internationellt genombrott och haft många visningar på Youtube bland annat. De har sin studio i Kungsängen. Genom att bli kulturstipendiater i Upplands-Bro skulle de framstå som förebilder för ungdomar i kommunen och visa att allt är möjligt.

5 000 kr till Naturskyddsföreningen. För ett mångårigt arbete med natur- och miljöfrågor samt det särskilt aktuella projektet ”Rädda bina” med byggande av bihotell som ett sätt att skapa en ingång i naturskyddsarbetet för barn och föräldrar.

5 000 kr till Jeanette Jonasson. För sitt författarskap där hon skriver för barn om svåra saker som mobbing och utanförskap, för att ge tröst och kanske bidra till att ett barn inte känner sig ensamt.

Diplom till Inger och Johnny Rudolf. För ett ansvarstagande initiativ, på ideell basis, att återskapa arkitektens ursprungliga formtillägg för servicebyggnaderna i Håbo-Tibble kyrkby.

5 000 kr till Karina Tomtlund. Karina Tomtlund har genom att låta den traditionella marknaden vid Säbyholm återuppstå skapat ett tillfälle för kommuninvånare, tillresta och kommunens alla lokala producenter att mötas under gemytliga former. Stipendiet vill vara en uppmuntran för framtiden och en uppskattning för det genomförda arbetet.

5 000 kr till Jan G Westin. Jan G Westin har genom åren med sin kamera fäst stora och små händelser i Upplands-Bro kommun på bild. Denna skatt är en stor tillgång när kommunen ska visas upp.

2 000 kr till Annette Sandström. För sin strävan att delge ortsbefolkningen den tidiga historien om Upplands-Bro. Hon får årets kultur- och miljöstipendium som en uppmuntran att utvecklas inom detta område.