Youtubern Thomas Sekelius pratade smink och fördomar med unga fans

Youtubern Thomas Sekelius i beige schorta på scenen tillsammans med moderatorn Charlotte Signahl.

Youtubern Thomas Sekelius i samtal med moderatorn Charlotte Signahl. Foto: Kristina Andersson

Thomas. OMG! Glädjetjutet var högt och omedelbart när fans i alla åldrar släpps in till Stora scenen i Kulturhuset för att träffa youtubern Thomas Sekelius. Kvällen bjöd på spännande frågor, entusiasm, kramar och selfies.

Youtubern Thomas Sekelius var inbjuden till Kulturhuset i Kungsängen för att prata om Youtube, boken Two Faced, sig själv och såklart sminket.

Med 307 000 följare är Thomas Sekelius en av Sveriges största skönhetsyoutubers. Idag gör han inte bara sminktutiorials utan gör även humorvideor samt vloggar om sitt liv. 2017 hade han stora framgångar med två singlar – Awakening, som bland annat handlar om när han kom ut som homosexuell och One More In The Crowd, som var årets Pridelåt.

Kvällens moderator var Charlotte Signahl, som föreläser och utbildar med fokus på mångfald, jämställdhet, etnicitet, hbt, makt och diskriminering.

– Du är ju en naturbegåvning. Du är så rolig och du är väldigt rätt framför en kamera, berömde hon Thomas.

– Det var inte så i början. Då tänkte jag: Wow, här sitter jag och pratar med en kamera. Det var jättestelt. Nu tänker jag inte så mycket på kameran. Jag pratar via den direkt till mina följare, säger Thomas Sekelius.

När Thomas började göra sminktutorials på Youtube 2015 var det inte så vanligt med sminkade killar. Idag ser många upp till honom för att han har gjort sin egen grej och vågat bryta emot samhällets normer om hur en kille ska vara.

Men han har också drabbats av näthat. Charlotte Signahl och Thomas Sekelius pratar om att han har engagerat sig i kampanjen #nejtillnäthat, som prinsparet Carl Philip och Sofia tagit initiativ till.

– Ibland skriver folk att jag inte borde leva på grund av vad jag gör och hur jag ser ut. Men jag bryr mig inte om vad folk tycker och tänker. Det kommer alltid att finnas folk som inte håller med och jag är stolt över vad jag gör.

– De som hatar försvarar sig ofta med att de har rätt att uttrycka sin åsikt. Nej, du behöver faktiskt inte framföra din åsikt om den sårar och kränker andra.

Många stannade kvar efteråt för att ta selfies eller få en autograf. Foto: Kristina Andersson

Nervöst att berätta

Även publiken hade förberett frågor. En tjej ville veta hur det gick till när Thomas Sekelius berättade för sina föräldrar om sminket.

– Det var mest nervöst före. Jag skulle köpa smink från en webbshop och hade plockat ihop varor för ungefär tusen kronor. Eftersom jag var under 18 år så kunde jag inte handla på nätet själv, i alla fall inte i just den här webbshopen.

Thomas berättade att samlade mod och frågade om hans pappa kunde hjälpa till att genomföra betalningen.

– Pappa sa bara ”gud vad dyrt det här var. Priset var den största chocken.

Vad skulle du göra om du inte var youtuber?

– Jag skulle bli psykolog. Det är superintressant med psykiska sjukdomar.

– När jag var barn ville jag bli läkare, eller väldigt specifikt ortoped. Min pappa och min faster hade en åkomma och jag ville öppna en klinik där de fick gratis behandling, berättade Thomas Sekelius.

Hur var det att ha ADHD när du var liten?

– Jag fick inte diagnosen förrän andra året på gymnasiet. Egentligen tror jag att allting hade varit lättare om jag fått min diagnos tidigare eller om jag hade gått med på att ta emot mer hjälp på gymnasiet. Men jag skämdes nog lite. Jag är uppväxt i Växjö, som är en liten stad, och när jag gick i skolan användes ADHD-barn som ett skällsord.

Tar du medicin mot ADHD eller gör du något annat för att må bättre?

– När jag är kreativ – ritar, gör videor eller håller på med musik – då känns det som den hyperaktiva delen av min hjärna blir lite lugnare. Jag tog mediciner i ett halvår men det fungerade inte för mig. Jag blev helt utplanad, varken ledsen eller glad.

Charlotte Signahl avslutade genom att prata om Thomas Sekelius normkreativitet, hur han inspirerade andra genom att våga vara sig själv även om det inte stämmer med samhällets förväntningar.

– Jag älskar att folk inkluderar fler personer idag, inte bara när det gäller politik men också i reklamfilmer och annat – killar med smink, olika kroppar, olika hudfärger. Bara sedan jag började med smink har det blivit en ganska stor förändring på Youtube känner jag, säger Thomas Sekelius.

Många unga i publiken

De flesta i publiken var tjejer mellan åtta och femton år. Några av dem var Tindra, Ella och Alice.

– Vi kollar på Youtube några timmar varje dag. Vi följer Thomas Sekelius, Felicia Bergström och Dan and Phil. De står för något bra och tar ställning emot mobbning och näthat.

Hannah Rydstedt Nencioni, kultur- och fritidschef i Upplands-Bro kommun, var också på plats.

– Det är fantastiskt roligt att Thomas Sekelius kommer hit till Upplands-Bro. Han är en normkritisk förebild som står för öppenhet och mångfald. Det känns också bra att vi erbjuder något som passar för åldersgruppen barn och yngre tonåringar, säger hon.

thomas tips för att våga vara sig själv

Hur kan du få mer självförtroende så du kan vara dig själv? Här är några råd från Thomas Sekelius.

  • Hitta ditt safe space (trygga rum) där du kan vara precis som du är. För mig var det först min toalett. Där kunde jag sminka mig, där fanns bara jag, en spegel och sminket. Sedan, när jag hade pratat med mina föräldrar, utökades mitt safe space till hela hemmet. Sedan började jag blogga och då var det hela Växjö.
  • Hitta någon som liknar dig och som pratar om det du känner. Det kan vara till exempel vara en youtuber men det är viktigt att inte vara själv.

thomas sekelius

Ålder: 22 år

Bor: Fruängen i Stockholm. Uppväxt i Växjö.

Gör: Youtuber med över 300 000 följare, gör sminktutorials och vloggar om livet. Skriver musik och har haft framgångar med ett par singlar. Författare till sminkboken Two faced (2018).

Priser: Andraplats i kategorin "årets style" på Guldtuben 2016. Vann kategorin "Årets HBTQ-youtuber" på QX Gaygalan 2017 samt kategorin "årets stylevideo" på Guldtuben 2017.

Sociala medier: Heter @thomassekelius på både Youtube, Instagram och Twitter.