Färgstarka youtubern Thomas Sekelius gästar Kulturhuset

Youtubern Thomas Sekelius i svartvit Adidaströja håller upp en blå duk och skrattar.

Thomas Sekelius visar vilken blå färg han skulle vilja göra dagens sminkning i. Foto: Kristina Andersson

Thomas Sekelius, youtuber och författare till boken Two Faced, kommer till Kulturhuset torsdagen den 7 november. Kom och hör honom berätta om sig själv, sin Youtubekarriär, sin bok och självklart sminket!

Vi träffar Thomas Sekelius på Vetekatten – ett kafé vid Hötorget i Stockholm som är ett av hans stamställen. Här är det stort, mysigt och mycket retrokänsla – kaféet har legat här sedan 1928. Atmosfären är vänlig och inbjudande, något som passar bra ihop med Thomas Sekelius.

När Thomas Sekelius kommer till Kulturhuset är han i första hand där på grund av sin bok Two Faced. Det är biblioteket som har bjudit in honom.

– Det är en sminkinriktad bok med inslag av självbiografi. Jag ville dela med mig av mitt personliga liv samtidigt som jag ville lära ut sminkkunskap på ett praktiskt och jordnära sätt.

Det självbiografiska innehållet i boken är placerat på varsitt uppslag med en text och en tillhörande bild. Varje uppslag har ett eget tema – ADHD, familj och vänner, Youtube, psykisk ohälsa samt musik.

I delen som handlar om ”familj och vänner” finns en bild av Thomas Sekelius som ligger på en bädd av blommor men en glad sminkning i rött och gult. Delen om ”psykisk ohälsa” illustreras av en bild där sminkningen hård och svart med tre streck som går ner över ansiktet.

Thomas Sekelius vill förklara sminkningen så att man förstår även om man inte är tonåring eller sminkexpert. I slutet av boken finns till och med en ordlista med sminktermer.

Tufft på högstadiet

Thomas Sekelius har växt upp i Växjö i Småland tillsammans med mamma, pappa och en storasyster. I tidigare intervjuer har han berättat om några tuffa år på högstadiet med ångest, ätstörningar och mobbning. Han kände sig annorlunda och det var många elever i skolan som inte var så snälla.

Thomas Sekelius fick en akuttid hos BUP och gick sedan på behandling i ett och ett halvt år. Under andra året på gymnasiet fick han diagnosen ADHD, och det var en lättnad att få veta vad en del av hans svårigheter berodde på.

– På gymnasiet gick jag estetiska programmet, med teater och musik, och där var människor mer fördomsfria och accepterande. Det stärkte mig i att vara mig själv, säger Thomas Sekelius.

Har du något råd till andra som känner sig annorlunda?

– Att inte skämmas för den du är.

Vi pratar om att det kan kännas instängt att växa upp i en mindre stad, men också om att intoleransen kanske ändå har minskat med åren.

Thomas Sekelius avslutar sin avokadosmörgås och och tittar ut på Klara Norra kyrkogata utanför fönstret.

– Jag ser en förändring i kommentarsfältet jämfört med när jag började 2015. Då fanns det människor som älskade mig men också de som hatade mig – och var helt öppna med det. En pappa skrev att jag hade förstört hans sons liv och räknade sedan upp alla sätt jag hade påverkat sonen negativt på. Idag är det ovanligt att något sådant sägs rakt ut.

Musikal väckte sminkintresset

Thomas var ungefär tolv år när han stod på en scen första gången.

– Min mamma såg affischer om att Linnéteatern i Växjö sökte skådespelare till en uppsättning av Sound of Music. Jag vågade först inte gå på audition och när det egentligen var för sent ringde mamma och nästan tvingade dem att lyssna på mig. Det gick bra och jag fick spela ett av barnen i familjen Von Trapp.

När Thomas Sekelius var med i en musikaluppsättning några år senare, som 17-åring, upptäckte han hur kul han tyckte att var med smink och bestämde sig för att starta en sminkblogg.

– Mina följare frågade om jag inte kunde göra video istället så jag började att spela in sminktutorials. Mina videor kanske är tio–femton minuter långa men de tar fyra, fem timmar att redigera, säger han.

Eftersom det var ganska ovanligt med killar som gjorde sminktutorials 2015 så fick han mycket respons, mest positiv.

- Men det fanns några andra killar som gjorde sminktutorials. Jag tittade på Jimmie Star, det inspirerade mig att se någon som var som mig. Eskil Grahn och Marcel Jehrlander var två andra.

Med 307 000 följare på Youtube och 235 000 följare på Instagram har Thomas Sekelius en stor publik. Idag gör han inte bara sminkvideor utan vloggar även om sitt liv, gör reaction-videor, humor, Thomas testar med mera.

– För mig är det viktigt att ha kontakt med mina fans. Jag svarar på alla kommentarer och jag stannar kvar efter evenemang och skriver autografer och pratar. Jag tror att det är viktigt hur stor du än blir.

Musikdrömmar

Musiken har blivit allt viktigare i hans liv och drömmen är att kunna hålla på med musik på heltid.

2017 hade han stora framgångar med singlarna Awakening, som handlar om att komma ut som homosexuell, och One More In The Crowd, som var årets Pridelåt.

– Man kan beskriva det jag gör som ”dreamy pop”. Just nu har jag röstproblem och måste ta det lugnt, men jag längtar efter att kunna satsa på sången igen. Jag har sex, sju låtar som är helt färdiga och några som är halvfärdiga.

Är det något som få människor känner till om dig?

– Det kan låta märkligt men jag kan mycket om bilar, alltså inte motorer, utan bilmärken och modeller. Min favoritbil? Det är BMW X5, mattsvart, men den är ganska stor förstås…

Vilket smink skulle du göra idag och varför?

Thomas Sekelius tittar sig omkring bland alla prylar, medaljer, tavlor och kopparkittlar på Café Vetekatten. På kafébordet ligger en dalablå duk.

– Jag skulle lägga en lätt brun ögonskugga på ögongloben och använda blått under ögat på nedre fransraden. Det andra skulle jag hålla ganska naturligt. Jag blir inspirerad av kafémiljön där vi sitter. Annars kan jag bli inspirerad av något föremål som jag ser eller en annan persons smink.

MISSA INTE! Thomas Sekelius kommer till Kulturhuset i Kungsängen torsdagen den 7 november kl 18–19.30. Fri entré. Alla är välkomna!

thomas sekelius

Ålder: 22 år

Bor: Fruängen i Stockholm. Uppväxt i Växjö.

Gör: Youtuber med 307 000 följare, gör sminktutorials och vloggar om livet. Skriver musik och har haft framgångar med ett par singlar. Författare till sminkboken Two faced (2018).

Priser: Andraplats i kategorin "årets style" på Guldtuben 2016. Vann kategorin "Årets HBTQ-youtuber" på QX Gaygalan 2017 samt kategorin "årets stylevideo" på Guldtuben 2017.

Sociala medier: Heter @thomassekelius på både Youtube, Instagram och Twitter.

thomas tipsar

Vad kan du göra om du känner att du inte passar in eller inte blir bra bemött? Här är några råd från Thomas Sekelius.

  • Om de vänner du har inte accepterar dig som du är så är de förmodligen inte rätt vänner. Varför försöka vara någon som du inte är?
  • Hitta människor som är likasinnade, det behöver inte vara ”in real life, det kan vara på Youtube. Du känner dig mindre ensam och det tar bort känslan av att vara konstig.
  • Hitta ditt ”safe space”, ditt eget utrymme , där du vet att allt är tillåtet och där du känner dig trygg. För mig var det från början mitt rum i Växjö, men efter att jag varit öppen mot mina föräldrar utvidgades det till hela huset.