Sommarutställningen invigd

Nämndordförande Mattias Peterson inviger utställningen

Sommarutställningen invigdes på tisdagen den 11 juni och står hela sommaren!

Kultur- och fritidsnämndens ordförande Mattias Peterson beskrev hur viktig konsten och kulturen är och jämförde med andra basvaror vi behöver.

Utställningens underrubrik "Vi väver, syr och stickar i Upplands-Bro" ger associationer till ett projekt på 70-talet som hette "Vi skriver i Upplands-Bro" och som uppmuntrade många att berätta om sitt liv och sin vardag. Nu vill vi lyfta de gamla hantverken som ligger gömda i vår nära historia.
Hembygdsgården i Kungsängen; Stockholms-Näs hembygdsförening, har varje år en hembygdsdag för elever i årskurs 3 där de unga får prova på att spinna och väva. Föreningen Konstformer är medarrangör till stickcaféer och slöjdsalonger.

Det textila temat har lockat 25 utställare att lämna in 111 alster som nu pryder väggarna i Konsthallen. Många tekniker och material är representerade och färgerna lyser i kapp.

Studion där det gemensamma projektet med mormorsrutor hänger

Utställningen är ett unikt tillfälle att samla alla textilintresserade och samtidigt ge plats för mer skapande. Här kan du se resultatet från slöjdsalongerna och stickcaféerna som genomförts under året. Broderade selfies och applikationer broderade på maskin till exempel. Du som besöker utställningen kan också sätta dig och sticka eller virka en ruta till nästa textila projekt. Eller läsa i alla böcker med textiltema i Konsthallen.

En möjliget att låna hem en vävstol och väva ett tyg kommer också att ordnas.

Förutom Stefan Mobergs vävprojekt kan besökare väva på en riktig vävstol där vi, när utställningen är slut, har ännu ett exempel på gemensamt skapande.

Stefan Moberg förbereder sin väv.

I Konsthallen träffar du också vävaren och mästerspinnaren Stefan Moberg vid sin vävstol. Stefans del av utställningen består av att under utställningsperioden färdigställa ett ylletyg som så småningom ska bli ett plagg.

Stickcaféerna är ett uppskattat tillfälle att lära sig mer och träffa andra med samma intresse.

Vårens slöjdsalonger har varit välbesökta och omtyckta. Skapande broderi med Sonia Braska och Täcklebo Broderiakademi med Barbro Lindberg var några av höjdpunkterna, liksom den första salongen då Charlotte Hellsten Husman från Slöjd Stockholm berättade om ull. I bildspelet som visas i Studion kan du se bilder från vårens slöjdsalonger och även läsa mer om stickcaféerna i Kungsängen och Bro.

Två leende kvinnor

Anita Abrahamsson, utställare och Helen Rubinstein på förhandsvisning av utställningen