Rymdkväll Tema Earth Hour

Fri entré

Lör 25 Mar, 16:00 - 21:00

KvistabergDrop-in!

Under Upplands-Bro kommuns Earth hour-vecka tar rymdkvällen med oss från jorden ut i universum! Tillsammans utforskar vi hur klimatförändringarna och vår miljö påverkar vår relation till den eviga rymden omkring oss, det blir föreläsningar, workshops, VR-spel, brädspel och stjärnskådning med riktiga astronomer!

En spännande upplevelse som passar hela familjen från yngsta barn till äldsta vuxna!
Under kvällen erbjuds ett smörgåsbord av spännande aktiviteter från hela kulturavdelningen och deltagande föreningar. Kvällen startar 16:00 och pågår sedan fram tills 21:00, du hittar hela schemat nedan!

På plats kommer även Kultur- och fritidsnämndens ordförande Mattias Peterson att hålla ett inledningstal, strax innan kvällens första föreläsning tillsammans med docenten Ian Brown.

Glöm inte att det är begränsat med parkeringplatser ute på Kvistaberg! Tänk därför på att gärna samåka, parkera i närliggande område eller åk kommunalt. Lättaste sättet att ta sig till Kvistaberg är via buss 556 mot Ådö eller buss 555 mot Låssa Kyrka från Bro Station, närmsta busshållplats är Frälsevägen.

eTT SCHEMA ÖVER KVÄLLENS AKTIVITETER


Testa Apollo 11 Occulus Quest med biblioteket i VR!

På plats under hela kvällen kommer Upplands-Bro bibliotek finnas med deras VR-set. Kanske är du proffs på VR, kanske har du aldrig testat? Oavsett kan du vara med om ett interaktivt äventyr på en rymdstation som du bara inte får missa!


Föreläsningar: satelliter och astronomi för hela familjen

Under kvällen kommer vi att bjuda på två spännande föreläsningar i samlingssalen på Kvistaberg. Det finns ca 25 stycken sittplatser och det är först till kvarn som gäller, så missa inte att vara på plats en stund innan just det föredraget som du vill lyssna på sätter igång!
Första föredraget sker kl.16:00 tillsammans med Ian Brown, docent i jordobservation och undervisar och forskar om satellitbildbehandling och fjärranalys. Under föreläsningen kommer han att berätta mer om hur satelliter kan användas som stöd i klimatforskningen.
Nästa föredrag sker kl.18:00 tillsammans med föreningen Unga Astronomer som ska berätta mer om hur hela familjen kan ägna sig åt hobbyn astronomi som ett gemensamt instresse.

Stjärnskådning i observatoriet

Under kvällen kommer sstronomer från Uppsala universitet under ledning av Eric Stempels, forskare vid institutionen för fysik och astronomi vid Uppsala universitet, att hålla ett öppet hus i stora kupolen av Kvistabergsobservatoriet. Det blir visning av teleskopet, stjärnskådning och utställning om observatoriets historia! Om vädret är rätt kan besökare lyckas se både Mars och Venus på stjärnhimmeln!

Stjärnskådning i teleskop och uppstart av lokalförening

För den som är mer intresserad av astronomi och önskar att det fanns en lokalförening för detta behöver du inte oroa dig! Den lokala hobby-astronomen Anders Eklöf kommer att finnas på plats för att demonstrera hur du själv kan kika på stjärnor med ett eget teleskop. Dessutom kommer han att leda uppstarten av Kvistabergs Astronomiska förening för alla som är intresserade av att engagera sig i hobbyn tillsammans med andra lokalboende i Upplands-Bro kommun!

Workshop: Återvinning med uppvinnarna

Tillsammans med lokala Uppvinnarna kommer besökare att kunna testa på hur vad vi annars ser som skräp kan omvandlas till nya praktiska verktyg och dekorationer. Passar alla åldrar, stor som liten, och allt material kommer att finnas färdigt på plats.

Brädspel och kul med rymdtema

För den som är intresserad av att testa på lite brädspel med rymdtema så kommer det finnas uppdukat på övervåningen! På plats på övervåningen finns även Astronomisk Ungdom som berättar om deras verksamhet, guidar dig genom stjärnor och galaxer och har med sig en prototyp av Marsroboten!

tipspromenad

Välkommen att gå vår digitala tipsrunda runt Kvistaberg med fokus på både historiken och naturen i närområdet. Topspromenaden passar alla åldrar och kräver endast att du har med dig din telefon och skannar QR-koder för att få fram frågorna.

Korvgrillning och fikaförsäljning

På plats under kvällen kommer det finnas möjlighet att köpa både fika och middagskorv som grillas ute under stjärnorna. Mer information kommer inom kort!

______________________________________________________________________________________________

Samarbetspartners:


ASTRONOMISK UNGDOM

Astronomisk Ungdom är ett ideellt ungdomsförbund med syfte att främja intresset för astronomi och rymdfart bland unga i Sverige. Vi anordnar varje år ett flertal rymd – och astronomiläger för unga rymdintresserade – från Kiruna i norr till Skåne i söder. Dessutom arrangerar vi rymdtävlingar med fina priser, visar stjärnhimlen för allmänheten och deltar i många andra astronomievenemang runt om i Sverige!

Astronomisk Ungdoms logga.


Uppvinnarna

Företaget startade i april 2021 och hade då en webbshop. Den klimatsmarta livsstilsbutik med tillhörande kreativ studio som ligger vid Tibble Torg i Kungsängen öppnade 14 mars 2022. Här säljer jag uppvunna produkter som klänningar sydda av herrskjortor, påslakan eller borddukar. Necessärer, burkar och trädgårdshinkar sydda av spill från rullgardinstillverkning och jeans. Smycken av fusade glasskärvor, udda knappar eller papperspärlor. Kaffefilterhållare, kaffeburk och servettställ gjorda i restbitar av klickgolv. Det finns mer och allt är klimatsmart, kreativt och unikt samt tillverkat av skickliga hantverkare.