Öppna förskolan C/O

Fri entré

Fre 01 Feb, 10:00 - 12:00

Kulturhuset/ Stora scenen

Öppna Förskolan gästar Kulturhuset i Kungsängen och Brohuset i Bro under våren. Olika stimulerande barnaktiviteter varje gång! Alla barn med nära vuxen är välkomna. Alltid fri entré.

12/4

Tema Elsa Beskow
KL: 10.00-12
PLATS: KulturHUSET

En dag tillägnad den älskade konstnären och författaren Elsa Beskows sagolandskap.

Sagan om den lilla, lilla gumman, Puttes äventyr i blåbärsskogen, Tomtebobarnen och Tant Grön, Tant Brun och Tant Gredelin är några av de många böcker som Elsa Beskow (1874 – 1953) skrivit. Eftersin debut följde ett imponerande konstnärs- och författarskap med närmare 40 barnböcker som hon illustrerat ochskrivit. Beskowsbilder dominerade bilderbokskonsten under närmare 50 år och säkert har många av dagens bilderbokskonstnärer påverkats av hennes konst. Idag lever hennes sagor kvar och vi som är vuxna idag har nog ofta hennes bilder på näthinnan när vi tänker på barnböcker och sagor. Men att barn idag känner tillhennes naturdominerande värld är ingen självklarhet.

Under det här tillfället med Öppna förskolan får du stiga in i Elsa Beskows värld och vara en del av den. Detta genom att vi läser, sjunger och spelar upp berättelser ur Beskows sagolika miljö. I Verkstan på plan 5 får du testa diverse handarbete signerat tidigt 1900-tal som går i spinnrockens tecken.

Mer info kommer när det närmar sig!

En bokillustration för boken Tant grön, tant brun och tant gredelin.

Bild från Elsa Beskows Tant Grön Tant Brun och Tant Gredelin


17/5

Pimpa och bygg ett bo till en fågel
KL. 9.30-13
PLATS: sTART på torget utanför Kulturhuset i Kungsängen

Vi dekorerar fågelholkar, lär oss om vår nära fauna och flora och grillar korv

Upplands-Bro har en rik fauna och flora. I naturen precis omkring oss i bebyggelsen bor det bl.a. fåglar och en massa andra fina och viktiga djur. Det här tillfället med Öppna förskolan bekantar vi oss lite närmre med just fåglarna och deras hem. Inte alla fåglarna, men många fåglar bygger nämligen bo i hål i träd eller i murken ved. Men det är ofta ont både om gamla träd och bra bohål. Kommunen växer och till oss människor ser vi till att bygga fina bostäder och bygga ett fint kulturhus där både stora och små kan få utlopp för sin kreativitet. Vi gör det trivsamt för oss. Det här tillfället med Öpnnaförskolan c/o ser vi till att göra det hemtrevligt även för fåglarna. Vi dekorerar fågelholkar på torget utanför Kulturhuset tillsammans med kommunekologerna som är bekanta med naturen omkring oss. Senare tar vi en promenad tillett fint ställedär vi kan hänga upp fågelbona. Se mer information och platsanvisningar när det börjar närma sig. Tag med oömma kläder.

Tidsplan:
09.30-11.00: Workshop ute på torget i Kungsängen där vi dekorerar fågelholkar. Kommunekologerna berättar om fågelholkar är och varför de är bra samt platsen där vi skall sätta upp holkarna på.

11.00-11.15: promenad till naturställe - vi återkommer med info.

11.15-12.15: Vi grillar korv.

12.15-13.00: Vi hänger upp holkarna i naturen.

En tecknad bild av ett träd med fågelholkar med en massa fåglar och ugglor.

Illustration av Lena Nilsson

Fler datum

  • |  Kulturhuset, Kulturhuset/ Stora scenen

    Tema Elsa Beskow

  • |  Kulturhuset, Kulturhuset/ Stora scenen

    Pimpa och bygg ett bo till en fågel