ÖPPNA FÖRSKOLAN C/O

Fri entré

Fre 01 Feb, 10:00 - 12:00

Kulturhuset/ Stora scenen

Öppna Förskolan gästar Kulturhuset i Kungsängen fyra gånger och Brohuset en gång under våren. Olika stimulerande barnaktiviteter varje gång! Alla barn med nära vuxen är välkomna. Alltid fri entré.

1/2

TEMA Vinter

kl. 10.00-12.00

Plan 2 (foajén som fungerar som tillfällig verkstad)

Pyssel som går i vinterns tecken. Vi jobbar bl. a med lera. Både stora och små barn är välkomna. Barns språkutveckling med sång, böcker, musik, rim och ramsor. Sagogun gästar oss. Även detta med toner av årstiden vinter.

Tyvärr har teaterföreställningen Tyst med Teater Jalada blivit inställd p. g.a. sjukdom.

22/2

Origo- cirkus för bebisar och deras vuxna

ORIGO är en cirkusupplevelse för spädbarn och deras föräldrar. Den innehåller en nycirkusföreställning samt en cirkusworkshop för bebisar.

Föreställningen får inspiration av kontrasterna som svart och vitt och nyttjar cirkusteknik och fysisk teater. Enligt forskare uppfattar spädbarn sin omvärld genom kontraster. Därför vill föreställningen skapa visuella scenbilder som är lätta att förstå för spädbarn, samt också intresserar vuxna. Abstrakta scenarion är visualiserade som rörelse, genom att använda figurer och former som bebisar gillar.

I cirkusworkshopen får spädbarn och föräldrar prova på cirkus själva. Med element av parakrobatik och objektmanipulation uppmuntras interaktion och tillit mellan föraldrar och småbarn.

Målgrupp: 3- 12 månaders bebisar och medföljande vuxna.

Längd: 40 min(20 min föreställning + 20 min workshop)

Tid/anmälan: 09.30 och 11.00. Detta tillfället är Öppna förskolan c/o endast för bebisar och deras vuxna. Anmälan till föreställningarna genom Öppna förskolan, max 25 bebisar/föreställning.

En cirkusakrobats nätbeklädda fötter sticker upp.

15/3

10.00-12.0

Tema språk i Bro

Hur många språk kan du ?Förförstagången gästar Öppna förskolan c/o Biblioteket i Bro. Vi ger inspiration till hur man kan se flerspråkighet som en tillgång.Vi bjuder på aktiviteter om flerspråkighet till dig och dina barn.

10.00-10.40 Dansa en bok i Danssalen: Kombinationen av läsning och dans skapar en slags kroppsliglitteracitet– att tolka innehållet i en bok inte bara genom ord utan även med kroppen, rörelser och tonläge. Dansa en bok ger också tillfälle att träna koordination, kroppsmedvetenhet och den spatiala rumsuppfattningen. Det finns inget rätt eller fel sätt att dansa på. Ni kan tolka texten och bilderna som ni vill. Låt kreativiteten flöda!

10.40-12.00 Pyssel i Verkstan iBro.

10.40-12.00 Språk- och läsinspiration för barn och vuxna med bibliotekarierna.

12/4

Tema Elsa Beskow

10.00-12.00

En dag tillägnad den älskade konstnären och författarens sagolandskap

Sagan om den lilla, lilla gumman, Puttes äventyr i blåbärsskogen, Tomtebobarnen och Tant Grön, Tant Brun och Tant Gredelin är några av de många böcker som Elsa Beskow (1874 – 1953) skrivit. Eftersin debut följde ett imponerande konstnärs- och författarskap med närmare 40 barnböcker som hon illustrerat ochskrivit. Beskowsbilder dominerade bilderbokskonsten under närmare 50 år och säkert har många av dagens bilderbokskonstnärer påverkats av hennes konst. Idag lever hennes sagor kvar och vi som är vuxna idag har nog ofta hennes bilder på näthinnan när vi tänker på barnböcker och sagor. Men att barn idag känner tillhennes naturdominerande värld är ingen självklarhet.

Under det här tillfället med Öppna förskolan får du stiga in i Elsa Beskows värld och vara en del av den. Detta genom att vi läser, sjunger och spelar upp berättelser ur Beskows sagolika miljö. I Verkstan på plan 5 får du testa diverse handarbete signerat tidigt 1900-tal som går i spinnrockens tecken.

Mer info kommer senare.


En bokillustration för boken Tant grön, tant brun och tant gredelin.

17/5

Pimpa och bygg ett bo till en fågel

Vi dekorerar fågelholkar, lär oss om vår nära fauna och flora och grillar korv

Upplands-Bro har en rik fauna och flora. I naturen precis omkring oss i bebyggelsen bor det bl.a. fåglar och en massa andra fina och viktiga djur. Det här tillfället med Öppna förskolan bekantar vi oss lite närmre med just fåglarna och deras hem. Inte alla fåglarna, men många fåglar bygger nämligen bo i hål i träd eller i murken ved. Men det är ofta ont både om gamla träd och bra bohål. Kommunen växer och till oss människor ser vi till att bygga fina bostäder och bygga ett fint kulturhus där både stora och små kan få utlopp för sin kreativitet. Vi gör det trivsamt för oss. Det här tillfället med Öpnnaförskolan c/o ser vi till att göra det hemtrevligt även för fåglarna. Vi dekorerar fågelholkar på torget utanför Kulturhuset tillsammans med kommunekologerna som är bekanta med naturen omkring oss. Senare tar vi en promenad tillett fint ställedär vi kan hänga upp fågelbona. Se mer information och platsanvisningar när det börjar närma sig. Tag med oömma kläder.

Tidsplan:

09.30-11.00: Workshop ute på torget i Kungsängen där vi dekorerar fågelholkar. Kommunekologerna berättar om fågelholkar är och varför de är bra samt platsen där vi skall sätta upp holkarna på.

11.00-11.15: promenad till naturställe(vi återkommer med var)

11.15-12.15: Vi grillar korv

12.15-13.00: Vi hänger upp holkarna i naturen.

En tecknad bild av ett träd med fågelholkar med en massa fåglar och ugglor.

Fler datum

 • |  Kulturhuset, Kulturhuset/ Stora scenen

  Tema vinter

 • |  Kulturhuset, Kulturhuset/ Stora scenen

  Cirkus för bebisar

 • |  Kulturhuset, Kulturhuset/ Stora scenen

  Språk och fantasi i Bro

 • |  Kulturhuset, Kulturhuset/ Stora scenen

  Tema Elsa Beskow

 • |  Kulturhuset, Kulturhuset/ Stora scenen

  Pimpa och bygg ett bo till en fågel

 • Se alla datum