Konsert: Violet Green and all between

100-150 Kr

Fre 15 Nov, 19:00 - 21:30

Möt kvinnliga pionjärer inom blues, gospel, soul, rythm & blues i "A tribute to women pioneers in blues and rock´n roll”

Café Boulevard har öppnat i Kulturhuset i Kungsängen! Under kvällen, mellan 17-19 innan konserten och i pausen går det att köpa sig ett glas eller något att äta. Förboka gärna genom att maila till: info@cafeboulevard.se För mer info om utbud, besök Café Boulevards hemsida

Syftet med föreställningen var från början att utifrån ett research-arbete skildra vilka kvinnor som haft betydelse för musikens utveckling inom den genre där gruppen själva verkat i ca 30 år dvs rock och blues. De hittade då en guldgruva, en epok där svarta kvinnor totalt dominerade musikscenen; den så kallade klassiska vaudeville-blues eran i USA ca 1900-1930. Detta fenomen utspelade sig främst i amerikanska södern i form av turnerande varieté sällskap, men just de kvinnliga artisterna var även betydelsefulla i de nya städerna Chicago och New York.

Föreställningens röda tråd är en kvinnlig musikhistoria. Violet Green märkte ett starkt underliggande positiv budskap i kvinnornas artisteri och livsgärningar, längtan efter frihet och oberoende och rätten till att bli älskad som man är.

Föreställningen är gjord i lättsam underhållningsform där anekdoter om de 25 kvinnliga artisterna blandas med fakta om deras liv och musikaliska produktion. Vi rör oss från 1900-talets början framtill 1970 med artister som till exempel Memphis Minnie, Mahalia Jackson, Big Mama Thornton, Ethel Waters, Etta James, Sister Rosetta Tharpe, Bessie Smith men även artister som under mitten av 1900-talet haft betydelse som Janis Joplin, Bonnie Rait, Aretha Franklin och Tina Turner.

Många av de kvinnor vi skildrar ses inom modern genusforskning som viktiga på många sätt. Dels för att de formulerade en kvinnlig sexualitet och dels för att de i sina texter och sitt artisteri drog upp ”moraliska” riktlinjer för hur communityn borde hantera pengar, kärlek, droger och sex.

Föreställningen skildrar alltså förutom det kvinnliga pionjärskapet inom musik/artisteri, en osynlig homoerotisk kultur som stolt och lustfyllt inspirerar till och agerar för allas rätt att leva ut sin egen sexualitet och skapa sin egen identitet, som musiker, som artist, som kvinna, som queer, som människa.

Kvinnorna som uppträdde på Vaudevilleblues- scenen och klubbarna under den så kallade Harlem Renaissance-eran tog samtidigt hand om utsatta människor som fick tjäna sitt levebröd som turnerande artister.

Det här är verkligen en föreställning som passar både unga och gamla. Den fyller sitt syfte i att både sprida värdefull kunskap och underhålla.

Läs mer om Violet Green och artisterna som gruppen skildrar

Längd: två akter med med 30 min paus, totalt ca 2 h. Om det inte finns några andra platser kvar att köpa än rullstolsplatserna, går det bra att boka rullstolsplatserna även om man inte är rullstolsburen.
Av: Violet Green and all between Sång: Jenny Fall Keyboard/sång: Anna Hammarsten Gitarr/sång: Ulla Wrethagen Saxofon: Elsie Petrén Trummor: Eva Grund Bas: Lena Andersson

Bild tagen under konsert med hela bandet och bakgrundsbild med musikhistoria.

Foto: Stefan Zimmerman