King Con 2024

Fri Entré

Fre 05 Apr, 09:00 - 14:00

Kulturhuset/ Stora scenenDrop In

Välkomna till spelkonventet King Con!
Konventet välkomnar alla, stora som små, som både har tidigare erfarenhet inom spel och nybörjare som vill lära sig mer!

Välkomna tillbaka till årets händelse, Upplands-Bro kommuns egna spelkonvent King Con 2024!
King Con anordnas av Spelsällskapet Upplands-Bro tillsammans med Kultur Upplands-Bro och kommer gå av stapeln helgen 5-7 april på Kulturhuset i Kungsängen. Vi smygstartar med lite aktiviteter under fredagen för att sen köra det fulltaliga konventet under lördagen och söndagen!
På plats kommer det finnas en rad aktiviteter som passar alla, oavsett ålder eller erfarenhet! Konventet har fri entré och kräver ingen föranmälning.

Fundersam på vad du ska käka till lunch under konventet? I Kulturhuset finns Café Boulevard som både har fika och mat, utöver det finns det också flera resturanger och ett Coop runt Kungsängens torg som ligger precis utanför Kulturhuset. Nere på plan 2 säljer även Bio Kuben snacks och fika hela dagen!


PROGRAM KING CON


AKTIVITETER KING CON 2024

Assassin´s Creed Parkour med Cirkus Cirkör

Vi smygstartar KingCon 2024 redan på fredagen med en superspännande aktivitet, parkour med Assassin´s creed-tema ledd av Cirkus Cirkör!

Genom denna workshop får du känna på och utveckla rörelser likt karaktärerna i Assians Creed. Parkour handlar just om rörelse – att ta sig framåt, över, under och genom olika hinder.
Med fokus på akrobatik lär Cirkörpedagogerna dig att kontrollera din kropp genom att landa mjukt, hoppa på rätt sätt, röra dig smidigt och använda olika objekt för att ta dig fram på nya sätt.

Ha på dig mjuka kläder och inomhus-gympaskor. Sätt upp långt hår och lämna smyckena hemma. Ta gärna med en vattenflaska, inga förkunskaper krävs!

Anmäl dig här via Sparks App till workshopparna:
Workshop 1 kl.09:00-10:15 7-12 år
Workshop 2 kl.10:30-11:45 12 år och uppått
Workshop 3 kl.12:45-14:00 12 år och uppått

Assassin´s Creed Parkour kommer du att hitta vid på Stora Scenen på plan 1 under fredagen kl. 9.00-10.15, kl. 10.30-11.45 och kl. 12.45-14.00.

En bild på två händer som håller i en konsol och spelar mariocart


Brädspel & figurspel

På plats kommer du att kunna lära dig att spela en rad spel av Spelsällskapet Upplands-Bro och figurspelet Warhammer. Du kommer bland annat få möjligheten att testa på Magic Maze, Settlers of Catan, 7 Wonders, 7 Wonders Duels, The Crew, Carcassonne, Between two Castles, Terraforming Mars, Scythe, Ticket to Ride, Diamant, Splendor och Innovation! Här finns allt från nybörjarspel till avancerat för proffsen.

Brädspelen och figurspel kommer du att hitta i Kontaktcenter på plan 3. Sedan kan du sätta dig antingen med ditt sällskap och/eller en spelledare från SSUB i Kontaktcenter eller på någon av spelplatserna runtom i huset!

Personer som sitter och spelar ett brädspel


Miniatyrmålning

Testa på att måla Warhammer-miniatyrer! I denna workshop kommer allt material att finnas på plats och du behöver inte ha någon tidigare erfarenhet av miniatyrmålning för att kunna delta. Tillsammans med två målarexperter kommer du att få pröva figurmålning och lära dig grunderna och tips för att utvecklas, perfekt för dig som är ny eller vill testa på figurmålning.
Är du redan en van miniatyrmålare? Ta då med målade figurer för att få feedback eller tips och tricks!

Miniatyrmålningen kommer du att hitta i tidningshörnan på plan 3 under lördagen kl.10:00-12:00 och kl.13:00-16:00.

En hand som håller i och målar en miniatyr


VR-spel

Kom och testa viritual reality tillsammans med biblioteket!
För dig som är från 7 år kan du välja bland spel som Ghost Giant och Down the Rabbit Hole där du själv tar del i berättelserna och spelupplevelsen!
Du som är lite äldre kan få prova på den moderna klassikern The Elderscrolls V: Skyrim i VR-format. Här får du upptäcka en fantastisk fantasyvärld i vinterskrud, bebodd av drakar såväl som människor och jättar!

VR-spel kommer du att hitta i Svenngårdsrummet plan 5 under hela helgen kl.10:00-12:00 och kl.13:00-16:00

en tjej i ett lila ljus med vr glasögon på


Konsert: Film- och spelmusik med Ministeriet

Ministeriet är ett indierockband som bildats genom Kulturskolan och består av Jacob (Gitarr, Sång), Elton (Bas), Lucas (Gitarr) och Aron (Trummor, Sång). Vi skriver mycket eget, mest på svenska, och vi jobbar på att spela in ett album. Vi ser fram emot att få den här möjligheten att spela på KingCon, vi ses där!

Konserten kommer att ske kl.14:00-14:45 under lördagen vid scenen Trappan på plan 3

en bild på en byggnad skapad i minecraft


Bloodbowl Turnering

Blood Bowl är ett sportspel som körs med minityrfigurer från Warhammer. Själva spelet är en korsning mellan rugby, amerikansk fotboll och Fantasy på ytan, och ett marigt strategispel med tärningar under huven. Under King Con kommer en turnering i spelet att pågå under hela helgen uppe på plan 6 för alla anmälda!

För dig som är intresserad av att anmäla dig till turneringen hittar du mer information här!
Om du vill veta mer om regler och upplägg kan du läsa nybörjarguiden här! Pdf, 66 kB.

Bloodbowl turneringen kommer att ske på plan 6 under hela helgen.

små figurer och träningar


Uppvisning: Historisk Svärdsfäktning

Välkommen på en uppvisning av svärdskonst med historiska svärd tillsammans med föreningen SPIF Fäktning!
Varje timme ger de en uppvisning upp till ca 20 minuter. Mellan uppvisningarna får du möjlighet att prata med föreningsmedelmmar, känna på vapenen, ta foto eller göra något extra för sin kostym om man är en cosplayer!

Historisk Svärdsfäktning kommer att ske under söndagen på Stora Scenen på plan 1 mellan kl.11:00-16:00 med uppvisningar varje timme.

En bild på två händer som håller i en konsol och spelar mariocart


Cosplay-workshop: Garnperuk

Välkomna då till vår cosplay-workshop tilsammans med experten Sara som undervisar i cosplay på Kulturskolan Upplands-Bro! Lär dig hur du gör din egen cosplayperuk av akrylgarn. Vi kommer att hinna göra ett par slingor av peruken, sen kan du fortsätta hemma, om du vill! Du behöver inte ha några förkunskaper eller material med.

Cosplay workshopen kommer att ske kl.10:30-11:30 och kl.13:00-14:00 under lördagen i Verkstan på plan 5. Workshopen har ett maxantal på 10 deltagare och riktar sig främst till unga i åldrarna 13-20 år.
Föranmäl dig redan nu i Sparks här 10:30!
Föranmäl dig redan nu i Sparks här 13:00!

en tjej med pikachu öron


Mario Kart Turnering

Under både lördagen och söndagen kommer vi att ha en rullande MarioCart turnering på storbildsskärm med mycket plats för publik. Arbeta dig uppåt och bli den ultimata vinnaren av Mario Kart i Upplands-Bro kommun, eller kom förbi för att ha kul och testa på!

Mario Kart turneringen kommer du att hitta vid scenen Trappan på plan 3 kl.10:00-12:00 under lördagen och kl.11:00-16:00 på söndagen.

En bild på två händer som håller i en konsol och spelar mariocart


Mario Kart Live

Mario Kart Live: Home Circuit är en spännande, mixed reality-version, av det klassiska spelet Mario Kart. Du kommer att känna igen såväl chaufförer som hinder och motståndare, men racet äger inte bara rum på skärmen utan också på en fysisk bana med radiostyrda bilar försedda med kameror. Bilarna är kopplade till Nintendo Switch och vi spelar med tillhörande handkontroller med Joy-Con Wheels för bättre känsla.

Mario Kart Live kommer du att hitta på Stora Scenen på plan 1 under lördagen.

En bild på två händer som håller i en konsol och spelar mariocart


Rollspel: Äventyret Kråkfota Fejd

Har du alltid varit sugen på att testa rollspel? Eller är du en erfaren spelare som vill testa att köra med en ny grupp?
Kom till oss på King Con och testa äventyret Kråkfota Fejd!

Oroliga vindar blåser genom trädkronorna i den lilla utposten Kråkfota och invånarna fruktar att kattimperiets arméer när som helst kommer att invadera. Som ett nyligen anlänt sällskap äventyrare blir ni tvungna att välja sida i den stundande konflikten. Använd era djuriska instinkter för att överlista fienden och rädda dagen! I rollspelet ROOT spelar vi djurfolk av olika slag som söker äventyr och berömmelse i den stora skogen.

Spelledare: Eric Gustafsson Spel: ROOT: The roleplaying game Tema: Fantasy/Konflikt
Antal spelare: Max 4 Estimerad tid: 2 timmar (oneshot) Ålder: +10 år
Lämpligt för nybörjare: Passar både nybörjare och vana rollspelare Förgenererade karaktärer: Ja

Alla platser är nu bokade, men missa inte vårt andra rollspel som sker under lördagen om du äår intresserad!OBS! Se till att vara på plats 5 minuter innan sessioner börjar, om du inte är på plats kommer vi att ge din plats vidare till personer på väntlistan.

Rollspelet kommer köras i två olika sessioner under lördagen och söndagen, maxantalet spelare för varje sittning är 4 personer. Rollspelet kommer du att hitta i studierummet på plan 4.
Under lördagen kommer sessioner att hållas kl.10:30-12:30 och kl.13:00-15:00.
Under söndagen kommer sessioner att hållas kl.11:30-13:30 och kl.14:00-16:00.

Två personer som går igenom ruiner


Rollspel: Övernattningen

Har du alltid varit sugen på att testa rollspel? Eller är du en erfaren spelare som vill testa att köra med en ny grupp?
Kom till oss på King Con och testa äventyret Övernattningen!

Året är 2009, ni är ett gäng unga vänner i den lilla staden Randstad. Ni har planerat en övernattning i en av era vänners hus. När ni möts vid Randstads centrum för att köpa allt ni behöver till den ultimata övernattningen blir plötsligt hela himlen blodröd. Ni märker också att alla vuxna beter sig mer som monster än människa. Kommer detta förstöra er ultimata övernattning eller kommer det här bli bästa storyn att kunna berätta i skolan efter lovet?

Spelledare: Bickan Olsson Spel: Kids on Bikes
Antal spelare: Max 4 Estimerad tid: 2 timmar (oneshot) Ålder: +10 år
Lämpligt för nybörjare: Passar både nybörjare och vana rollspelare
Förgenererade karaktärer: Ja

Boka din plats redan nu här!
OBS! Se till att vara på plats 5 minuter innan sessioner börjar, om du inte är på plats kommer vi att ge din plats vidare till personer på väntlistan.

Rollspelet kommer köras i två olika sessioner under lördagen, maxantalet spelare för varje sittning är 4 personer. Rollspelet kommer du att hitta i studierummet på plan 5.
Under lördagen kommer sessioner att hållas kl.10:00-12:00 och kl.12:30-14:30.

Två personer som går igenom ruiner


Escape-room

Kom och testa på vårt dystopiska escape-room!
Du är inlåst i en bunker efter en fruktansvärd katastrof, och för att ta er ut måste ni lyckas avkoda en mystisk formel. Kommer ni att klara er innan tiden runnit ut?

Escape-room kommer du att hitta i Sagorummet på plan 5 under hela helgen.

En bild på en gammal dator i en bunker


Manga-Workshop

Är du nyfiken på att lära dig teckna manga? Kom och lär dig grunderna och skapa din egen mangafigur
eller gör en hel serie i manga tillsammans med konstnären och kreativa coachen Helena N Åkerlund.
Inga förkunskaper krävs och passar åldrarna 9-14 år!

Manga-workshopen kommer att äga rum i Verkstan på plan 5 kl.11:00-14:00 under söndagen.

Konstnärsmaterial och en hand som målar manga-figurer


Cosplay-Workshop: Skräpcosplay

Välkomna då till vår cosplay-workshop tilsammans med experten Sara som undervisar i cosplay på Kulturskolan Upplands-Bro!
Vi delar upp oss i grupper och skapar en kostym av återvunnet material på kort tid! En jury kommer sedan att utse ett vinnande lag. Allt material finns på plats. Du behöver inte ha några förkunskaper.

Cosplay worksopen kommer att ske kl.15:00-16:00 under lördagen i Verkstan på plan 5. Workshopen har ett maxantal på 15 deltagare och riktar sig främst till unga i åldrarna 13-20 år.
Föranmäl dig redan nu i Sparks här!

en tjej i cosplay


Cosplay-tävling

Kultur Upplands-Bro kommer att anordna en cosplay-tävling som passar både nybörjare och erfarna cosplayare under söndagen!
Under förmiddagen av eventet kommer vi att ha en fotograferingsstation där du kan anmäla dig och din cosplay fram tills kl.12:30. Från kl.13:30-14:30 kommer King Cons deltagare att rösta fram deras favoriter via ett digitalt verktyg, QR-koder kommer att finnas på plats! Det kommer att finnas två kategorier för cosplay, en för barn och en för vuxna. Vinnarna av cosplay-tävlingen presenteras på plan 3 i Trappan kl.15:00!

Cosplay-tävlingen kommer att ha sin anmälan öppen mellan kl.11:00-12:00 på plan 4. Röstning sker kl. 13:00-14:30. Prisutdelning kommer att ske kl.15:00 på Trappan på plan 3.

Tre personer som är utklädda till Harry Potter, Malificent och en soldat


Biovisning: "Mavka: Skogens Väktare"

Välkomna på biovisning av den animerade filmen "Mavka: Skogens Väktare" som visas av BioKuben!

Djupt inne i de ukrainska skogarna finns hemligheter som länge varit dolda för människor. Här bor skogsfolket som skyddar de gamla träden och allt levande liv mellan dem. En av dem är den unga och lite naiva skogstjejen Mavka, som har ett hjärta som klappar extra varmt för skogens alla djur. Därför är det just hon som utses till skogens nya väktare. Ett stort ansvar eftersom onda och giriga varelser av människosläktet nu hotar att skövla skogen.

Biovisningen kommer du att hitta vid på Stora Scenen på plan 1 under lördagen kl.16:30 och biljetten kostar 50kr för barn och 80 kr för vuxna.


Green-screen fotografering

Biblioteket bjuder in till green-screen fotografering!
Har du alltid velat fota din cosplay framför en greenscreen? Eller vill du se hur du hade sett ut i Star Wars? Välkomna att testa vår greenscreen, det kommer finnas personal på plats som kommer hjälpa dig med allt från fotografering till att byta bakgrunden til lden fantastiska värld just du vill besöka!

Green-screen fotograferingen kommer att äga rum på barnavdelningen på plan 5 mellan kl. 10:00-12:00 och kl. 13:00-16:00 under hela helgen.

En bild på en greenscreen och lampor


Guitar Hero: Rockband

Under hela helgen kan du komma förbi och köra Guitar Hero: Rockband!
Tillsammans kan 3 personer spela, en bas, en gitarr och en på trummor. Dra ihop kompisgänget eller möt nya sköna personer på plats!

Guitar Hero: Rockband kommer att pågå under hela helgen i Vigselrummet på plan 3.

en tjej som spelar guitar hero


Pokemon Go: Hotspot

Under hela konventet kommer vi ha Pokemon Go hotspot vid Kulturhuset!
Det kommer att finnas lures på flera närliggande Pokestops, och varför inte ta ett raid tillsammans?

Pokemon Go Hotspot kommer att pågå under hela helgen och du behöver ladda ner Pokemon Go appen för att kunna delta.

En bild på en picathu


Konstutställning med Mattias Andersson


Under King Con fylls konsthallen av verk från barnboks illustratören Mattias Andersson!
Mattias har bland annat skapat illustrationerna till böcker såsom Spökarkivet, Rymdresan, Superskolan och många fler!

Konstutställningen kommer att äga rum i Konsthallen på plan 3.

En målad bild på rollspelsfigurer


Hängyta

Nere på plan 2 finns gott om plats för dig som bara vill hänga i en härligt konventmiljö!
Ta med dig ett spel ner, köp snacks i Bio-Baren, spela in tiktoks med dina vänner eller bara häng!

Hängytan är öppen under hela konventet och du hittar den i foajén på plan 2

Barn som står och tittar på en seriertidning


Testa spel med Södertörns Spelutvecklarstudenter

Älskar du spel? Kanske drömmer du om att en dag utveckla dina egna spel? Missa då inte chansen att besöka Södertörns spelutvecklarstudenter på King Con!
Andra års eleverna i kursen Spelprojekt kommer finnas på plats och visa upp de spel de utvecklar just nu, och självklart får besökarna även testa spelen!

Spelprogrammet på Södertörns högskola är en treårig filosofie kandidatutbildning i spelutveckling – främst med inriktning på datorspel, men även brädspel och andra analoga spel.
Utbildningen är delad i två inriktningar: design och scripting, respektive spelgrafik. De flesta kurser läses gemensamt, men det finns också specifika kurser för respektive inriktning. Design och scripting är inriktad på hur man utvecklar idéer och regler för spel, medan spelgrafik är inriktad på grafisk utformning av spel i 2D och 3D.
Utbildningen omfattar både praktisk hantering av olika verktyg för spelutveckling och teori kring design, spelanalys, marknadsföring och projekthantering. De flesta kurser examineras genom projektarbeten i grupp. Cirka 80 studenter antas varje år. Majoriteten av dem som tar examen finner arbete inom spelbranschen.

Spel med Södertörns spelutvecklarstudenter kommer att ske hela helgen och du hittar de vid Kulturarva hörnan på plan 3.

Barn som står och tittar på en seriertidning


Mer om Spelsällskapet Upplands-Bro

Vi är en spelförening i Upplands-Bro som startat under 2020. Via ett samarbete med kommunens bibliotek har vi fått lokal i biblioteket där vi ses en gång i veckan, torsdagar kl 18.30. Biblioteket har även köpt in en hel del rollspel, brädspel samt material för miniatyrmålning som föreningen och allmänheten får nyttja. Det är tänkt att vem som helst skall kunna komma förbi och spela, måla och umgås kring dessa olika hobbies. Det möjligt att, helt kostnadsfritt, gå med i föreningen och på det sättet hålla sig uppdaterad kring aktiviteterna.

Vi välkomnar medlemmar i åldersgruppen 13-199 år, men ser dock helst att medlemmar hanterar det engelska språket väl, detta då många spel helt enkelt kräver det. Det är ett krav att de yngre medlemmarna är relativt självgående för att de skall kunna vara med utan vårdnadshavare. Annars får man helt enkelt vara med sitt barn i aktiviteten.

tillfälligt bild