INSTÄLLT Ladies Got the Blues

150 kr

Tor 20 Okt, 19:00 - 20:00

Kulturhuset/ Stora scenenINSTÄLLT

Ladies got the Blues är tyvärr inställt, se gärna vår ersättnande konsert Green Violet!

 

Visste du att det inte var Elvis som först spelade in Hound Dog? En kraftfull musikalisk resa som tar avstamp i 1920-talets Mississippi!

Ladies got the blues är inte bara ett band med medlemmar från Sveriges samlade unga blueselit. Det är också en personlig hyllning till de kvinnliga musiker som starkt bidragit till genrens utveckling genom historien – kvinnor vars musikaliska gärning inte är lika välkänd eller dokumenterad som de manliga kollegornas. Istället för att träffa Elmore James, Robert Johnson och Eric Clapton, stiftar du bekantskap med bland annat Sister Rosetta Tharpe, Bonnie Raitt och Big Mama Thornton.
Följ med på en resa från 1920-talets Mississippi till 2000-talets svenska scener där du bland annat hör musik av:

  • Sister Rosetta Tharpe (1915–1973) Gitarrist, kompositör och sångerska som har inspirerat artister som Aretha Franklin, Chuck Berry, Elvis Presley och Tina Turner.
  • Memphis Minnie (1897–1973) Kompositör, gitarrist och sångerska blev invald i Blues Foundations Hall of Fame 1980. Hon spelade in ungefär 200 sånger, låtar som sedan har tolkats och spelats in av bland andra Jefferson Airplane och Led Zeppelin.
  • Big Mama Thornton (1926–1984) Sångerska och kompositör som var den första att spela in låten Hound Dog som blev en stor hit på Billboards lista 1953.

Längd: 1 timme
Pris: Ordinarie 150 kr
Student/ Under 26 år/ Pensionärer/ Arbetssökande 110 kr

"Denna föreställning är fantastisk och visar inte bara vad kvinnliga bluesutövare och kompositörer har betytt för musiken utan lyfter också fram hur många begåvade och talangfulla tjejer det finns i detta land. Detta var en styrkedemonstration och det glädjer mig mycket. Detta blev som en smocka i ansiktet. Jag ger mig - detta var fenomenalt!"
Recension från Jeffersson Bluesmagazine 2014.

En bild på fyra kvinnor på ett fält. En håller i en gitarr, alla tittar mot kameran


Zubaida Solid - Sång & klaviatur

Zubaida Solid (aka Solid Zue) är en röst som gjort sig hörd främst inom Stockholms Bluesscen de senaste åren, men har även turnerat och spelat flitigt runtom i Sverige och Europa. Hon ingår i det internationellt turnerande Root-Rockbandet Siena Root och driver även soloprojektet ”Solid Zue and The Crooked Teeth. Hon har synts med bl.a Max Schultz trio, Gunnar Muvemba Lidström, Tommy Moberg.

Ina Molin - Slagverk

Ina är frilansande slagverkare med genrebredd och spelar allt ifrån blues och rock till klassisk musik, folkmusik, jazz, funk, disco, med mera. I LGTB kvartett spelar Ina främst cajon men syns ofta spela såväl congas, bongos, marimba, vibrafon och flera andra slagverksinstrument i olika sammanhang. Andra band som Ina spelar i är bl.a. Ye Banished Privateers och Storstan Street Brass.

Mona Lindgren - Gitarr & Sång

Mona Lindgren figurerar i flera band bl.a internationellt hyllade Thunder Mother och även soloprojektet Demona. Hon spelar även som frilansande gitarrist och har samarbetat med bl.a. Ola Salo, Peg Parnevik, Ola Insulander m.fl

En bild på en tjej i hatt som ler mot kameran

AW-underhållning: Kajsa Åkeflo

Mellan klockan 17:30-18:30 bjuder Kultur Upplands-Bro in till AW-torsdag innan konserten med musik från trubaduren Kajsa Åkeflo!
Kajsa är en musikskapande 22-åring, uppvuxen på ön Hönö, utanför Göteborg. Man skulle kunna beskiva henne som en känslig själ kombinerat med lite självdistans. Låtarna hon skriver och sjunger är fyllda av reflektioner från hennes egna liv och påminner om genrer som soul, jazz & pop.

Kajsas senaste singel ”Ändå Applåderar Löven” släpptes i april och ska så småningom resultera i en svensk EP. Hennes kreativa process är inte sällan fri, lekfull och nån smula experimentell. Med en önskan att nå ut ser hon musiken som det närmsta sättet att förklara. Det närmsta sättet att förstå. Det närmsta sättet att komma nära.


AW-torsdagar i Kulturhuset, Kungsängen!

Detta evenemang är en del av Kultur Upplands-Bros nya satsning, aw-programmet på torsdagar!
I programmet erbjuds evenemang, konserter, författarbesök och föreställningar perfekta för en after work! Utöver själva evenemanget finns det även en bar där du kan beställa öl/vin, alkoholfria alternativ samt lättare tilltugg. Baren är öppen mellan 17:00-19:00 på plan 2 i foajén.

Läs mer om AW-torsdagarna här!

En kvinna som ler. Flera som skålar med champagneglas.

Minska smittspridningen

Med anledning av risken för smittspridning av coronaviruset, vänligen visa hänsyn till dina medmänniskor och stanna hemma om du känner dig krasslig.
Upplands-Bro kommun följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer och varierar antalet deltagare på varje evenemang för att kunna hålla avstånd i lokalen. Du behöver inte visa upp något vaccinationsbevis till våra evenemang om inget annat anges i evenemangstexten.

information om Coronaviruset

Mer information om coronaviruset finns på kommunens hemsida https://www.upplands-bro.se/corona