Indigo

Lör 10 Sep - Sön 02 Okt

Kulturhuset/ Konsthallen

Camilla Carlund Hickman ställer ut textila konstverk i speciell väv- och färgningsteknik som släpper igenom luft och ljus.

Camilla Carlund Hickman fascinerades av den japanska konsten och kulturen kring indigon när hon reste till Japan på ett arbetsstipendium. Hon studerade sen färgningsmetoden vid The Little Indigomuseum i byn Miama nära Kyoto. I utställningen visas hennes textila verk som skapats i den speciella tekniken Slinger; en nätaktig struktur som silar ljuset och färgerna och ger det vardagliga omkring oss en ny skönhet.

Vernissage & invigning: 10/9 2016, kl.13-15. Utställningen invigs kl 13.00 av Andreé Wright, Kultur- och fritidsnämndens ordförande.

Utställningsperiod: 10/9-2/10 med samma öppettider som Kulturhuset.

INDIGO filmvisning där Camilla själv gästar och visar filmen ”Det blå breder jag ut som en filt av himmelen”.
Plats & tid: Kulturhuset/ Trappan den 29/9 kl. 19.00. Fri entré.

Tankar om Indigo av Camilla Carlund Hickman

Jag reste i Japan 2013 på ett stipendium för att lära mig organisk traditionell Indigofärgning. Det var en fantastisk process att vara i. De långsamma stillsamma och poetiska processerna,tålamodet,omsorgen och ödmjukheten inför något som är större än en själv.

Att gå in i färgprocessen med indigo är alltid en fantastisk upplevelse samtidigt som det bjuder på överraskningar . Magin runt själva färgen inte minst. Som ur ett framkallningsbad förvandlas den gröna färgen( som allt tyg och garn har i färgbadet) till vackert blå. När tyget lyfts upp visas förvandlingen i färgövergången från grönt, gult till slutligen blått. Inget kan göras för att stoppa förvandlingen och det som gör oxideringen är syret i luften Däremot är detta som ett skådespel vid varje färgtillfälle.

Oftast knyter jag trådar runt varpen( för att på det sättet hindra färg att tränga in) och vita stråk bildas i den mörka varpen. Som vore det vita stjärnor på en natthimmel.

Jag färgar också in tyger med små träplattor i olika former som tvinnas runt tyget hårt som ett litet paket. När tyget vecklas ut bildas ett mönster av formerna som upprepar sig med olika styrka.-Denna teknik kallas ”Itajime” i Japan.

Ibland blir den blå färgen stakare i färgton fast samma ingredienser och måttmängder använts. Indigon är känslig för tex rost,temperatur och även väderomslag.

Camilla Carlund Hickman

Camilla Carlund Hickman

Personer lyssnar på person som talar

André Wright inviger utställningen Indigo

Utställningen Indigo

Utställningen Indigo