Författarbesök Atefeh Sebdani

Fri entré

Tor 18 Apr, 19:00 - 20:30

Kulturhuset/ Stora scenenNy kultur

Varför överger man sina barn? Atefeh är fem år gammal när hon och hennes bröder smugglas till Europa. Föräldrarna är soldater i en iransk motståndsrörelse och blir kvar i organisationens militärläger. I ett slag är femåringen mamma till sina bröder. Kom och lyssna till Atefehs berörande berättelse utifrån hennes självbiografi “Min hand i min”.

Atefeh Sebdani var bara fem år gammal när hon vinkade hejdå till sin mamma och klev på en buss mot ett helt okänt och nytt liv. Intill sig hade hon sina två yngre bröder som hon lovat sin mamma att ta hand om. Hon lovade också att vara duktig tills de sågs igen. På ett ögonblick försvann det lilla barnet hon nyss varit, hon blev vuxen i samma stund som hon klev på den där bussen.

Atefehs föräldrar var soldater i den iranska motståndsrörelsen "Folkets Mujahedin" och för att kunna fokusera på kampen lät organisationen smuggla hundratals barn till Europa under tidigt 1990-tal. Atefeh och hennes två yngre bröder hamnade i Göteborg - hos en familj som också var medlemmar i organisationen, men förde kampen härifrån.

Nu berättar hon sin historia - om att växa upp utan någon annan att hålla fast vid än sig själv. Om en barndom full av mörker och trauman, om missförhållanden som skickligt städas undan och om ett samhälle som gång på gång misslyckas med att se det utsatta barnet. Men hon berättar också om en envist brinnande kraft och om modet att tillslut våga bryta sig fri.

Atefeh lyckades resa sig ur askan. Hon utbildade sig till ingenjör och skapade en framgångsrik karriär inom tech. Tack vare sin starka röst och sin förmåga att sätta ord på tankar, känslor och orättvisor har hon också fått en hängiven följarskara och gett ut sin debutbok på Sveriges mest renommerade förlag.
Atefehs berättelser är uppriktiga, insiktsfulla - de är hennes liv. Oavsett om man kan känna igen sig i det hon berättar, eller förfäras och förundras kommer Atefehs berättelser om sitt liv beröra och leda till eftertanke.

Författarbesöket är gratis. Ingen anmälan krävs.