Augustpriset 2018 tilldelas...

Varje år delas det prestigefyllda Augustpriset och Lilla Augustpriset ut av Svenska Förläggarföreningen i tre olika kategorier: Årets svenska skönlitterära bok, Årets svenska fackbok och Årets svenska barn- och ungdomsbok. Ett hederspris delades också ut för första gången. Den 26 november var det dags för prisutdelning i Konserthuset i Stockholm. Läs mer om böckerna eller kom in och låna dem på biblioteket!

ÅRETS VINNARE OCH JURYNS MOTIVERING:

Klicka på titlarna för att se om boken finns inne i på biblioteket just nu!


Årets svenska skönlitterära bok

Aednan, Linnea Axelsson, Albert Bonniers förlag

"I Linnea Axelssons poetiska brottstycken skildras en annan sida av det framväxande nittonhundratalet. Förlusten av den samiska aednans livsrytm fångas i två familjehistorier där generationers undanträngda tillhörighet till språk och natur lämnat existentiella revor."

 
Årets svenska fackbok

Svälten. Hungeråren som formade Sverige, Magnus Västerbro, Albert Bonniers förlag

"En oavbrutet spännande och engagerande berättelse om svälten under klimatkrisen i Sverige 1867–69. Om hungern som bryter ned människor och samhälle. Än mer handlar det om politik, eller makt utan ansvar. Det handlar om bottenlös inkompetens och cynism och läsaren lever med dess offer, de som svalt ihjäl. Hjälpen som kom var “för litet och för sent”. Någon som ser parallellerna till vår tid?" 


Årets svenska barn- och ungdomsbok

Gropen, Emma Adbåge, Rabén & Sjögren

"Gropen är en livsbejakande hyllning till den fria leken bortom trygghetstänk och säkerhets-certifierade sandlådor. Med dråplig humor och suverän bildbehandling visas att fantasin gror i det obevakade och vilda. Med ett konsekvent barnperspektiv gestaltas barn som ett ”vi” som gör barndom på egna villkor mitt inför de vuxnas ängslan inför all denna urkraft. Aldrig har väl en bok om den grå skolvardagen varit så färgsprakande!"

Svenska Förläggareföreningens Hederspris

Ilon Wikland

"Ilon Wikland har en unik position och en särartad betydelse för barnlitteraturen i Sverige. Hennes bilder har präglat och inspirerat barn i flera generationer. Med sina stämningsmättade, färgrika barnboksillustrationer såväl som sina känsligt vibrerande svart-vita kapitelillustrationer är hon en bildberättare av allra högsta klass. Hon besitter en unik kombination av känslomässig bredd och teknisk skicklighet. Dessutom har hennes bildkonst haft ett stort och obestridligt inflytande på nya illustratörer världen över."

Läs mer på: https://www.augustpriset.se/nyheter/2018-ars-augustpris-tilldelas

<--sv-no-index-->