Världsmusik: Sirocco

Fri entré

Sön 14 Nov, 14:00 - 15:00

Sirocco är ett hett namn på den svenska världsmusikscenen! Livsbejakande, dramatiska och känslomässiga är några av de ord som kretsar kring vad som sagt och skrivits om Sirocco. Gruppens namn, Sirocco, är ett arabiskt ord för ökenvinden. Och deras sceniska uttryck är som en mjuk och smekande vind med bet i.

De spelar musik från den judiska sångskatten på jiddisch, ladino, arabiska och hebreiska och har spelat på bland annat Stockholm Folkfestival, på judiska kulturdagarna i Dresden och på Susan Delal Center i Tel Aviv.

Sirocco ger en ny gnista till de traditionella låtarna och deras unika sound är inspirerat av bland annat sydamerikanskt folkmusik, nordisk folkmusik och flamenco.

Vi spelar två konserter en kl. 14.00 och en kl. 17.00
Målgrupp: Vuxna och ungdomar
Längd: ca 60 min

”Arabiskt, judiskt och spanskt blandas och samsas i musiken och inte minst i sångerskan Sofia Berg-Böhms röst. Hennes mässande, atmosfärrika sång är full av vemod med en strimma hopp.”
Ur recension av debutplattan ”Amirim” i Kristanstadbladet 11 mars 2015 av Bengt Eriksson.

VILKA är då Sirocco?

Sofia Berg-Böhm – sång

Sofia Berg-Böhm är sångerska med bredd, musiker och skådespelare. Hon har medverkat i uppsättningar på bland annat Stockholms Stadsteater, Malmö Opera och Teater Tribunalen. Som sångerska har hon profilerat sig inom världsmusik i konserter med Östblocket, En Hyllning till Oum Kulthoum och Shaerat. Hon studerade klassisk arabisk sång på Kungliga Musikhögskolan för oudmästare Mousa Elias och har gjort en rad samarbeten med Re:Orient, bl a barnföreställningarna Oum, Rabbinens Katt och Historien om en sång. Sofia tilldelade 2017 Kungliga Musikaliska Akademins Folkmusikpris.

Patrik Bonnet – gitarr och oud

Gitarrist med ena foten i den sydamerikanska gitarrtraditionen och den andra i flamencotraditionen. Utbildad vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm samt studier i Sevilla, Madrid och Valparaíso. Under de senaste åren har Patrik etablerat sig som en av de bästa flamencogitarristerna i Skandinavien. Han har framträtt med artister som Rogelio de Badajoz, Lior Elmaleh, Yair Dalal. 2018 tilldelades han STIM stipendiet för sina kompositioner.

Hanna Stenlund Monthan - cello 

Hanna är utbildad vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm. Hon har bland andra studerat för Elmer Lavotha, Leo Svensson och Chrichan Larsson. 
Som frilansande cellist och kompositör medverkar hon i flera olika konstellationer bla i duon 75öre. Parallellt med musiken driver hon tillsammans sin make Teater MO - en fri teatergrupp och scen med fokus på barn och unga.  
Det som utmärker Hanna som cellist är hennes innerliga och kompromisslösa spel, samt hennes strävan efter att ständigt utvecklas och tänja på gränserna. I Hannas musik står känslan i centrum, lusten att passionerat berätta och förmedla.

Fredrik Gille - slagverk

Fredrik har arbetat som professionell musiker i över 25 år och har uppträtt i mer än 50 länder. Han har arbetat med ett antal framstående ensembler och artister runt om i världen. För att nämna några: Bazar Blå (Sverige), Väsen (Sverige), Karima Nayt (Algeriet), Tarabband (Sverige), Ancient Agents (Sydafrika), Amine & Hamza (Tunisien), Emilia Amper (Sverige), Alfredo Lagos (Spanien), Mich Gerber (Schweiz), Fathy Salama (Egypten), Sofia Karlsson (Sverige), Blau (Schweiz), Andreas Vollenweider (Schweiz), Radio Tarifa (Spanien), Jienat (Norge) samt danskompanierna Flamencos en Route (Schweiz) och ÖffÖff (Schweiz).

Kom ihåg att avboka din biljett ifall ni skulle få förhinder så att någon annan kan få glädje av upplevelsen- ni hittar en avbokningslänk i biljetten!

En bild på hela musikensemblen som står på en äng i ett kulligt landskap.

Foto: Amanda Lindgren