Vägra skuld-ett anhörigevent

Fri entré

Ons 06 Okt, 18:00 - 20:30

Musikalartisten Lina Persson är anhörig och initiativtagare till eventet Vägra Skuld som uppförts i flera upplagor. Eventet består av en egenskriven musikteaterföreställning, fika och efterföljande samtal med syfte att synliggöra anhörigskapet och den problematik det kan medföra.

Föreställningen "Inte ens doften av fuktig asfalt skulle kunna få mig att känna något nu" handlar om att vara anhörig. Lina har varit anhörig i hela sitt liv och har växt upp i skuggan av en storasyster med diagnosen bipolär sjukdom. Föreställningen har syskonen skrivit tillsammans. Såhär skriver Lina om sitt event Vägra skuld:

//Mitt namn är Lina Persson och jag är anhörig till min storasyster som är sjuk. Trots att jag delat mitt anhörigskap med flera andra familjemedlemmar har vi aldrig någonsin pratat om det.

Vid premiären av föreställningen fick min familj för första gången ta del av min berättelse, men inte ens efter den pratade vi om det. Däremot var det andra i publiken som kom antingen fram eller kontaktade mig efteråt, en otrolig respons som jag inte alls var beredd på. Långsamt började det gå upp för mig att detta inte är något jag är ensam om att uppleva.

Det verkade vara en allmängiltig sak att inte prata om det som skaver och gör ont, det som vi skäms för och känner skuld kring.

Vi måste börja prata med varandra och vi måste lyfta den skuld som ligger som tunga ok på våra axlar.

Jag är övertygad om att den skulden sakta men säkert smulas sönder av samtalet och jag ser Vägra Skuld som en start, som en första sten som kommer att ge ringar på vattnet. Som början på förändring//

Efter föreställningen följer fika och samtal tillsammans med de medverkande och Anhörigföreningen där du i publiken får vara med i samtalet!

Föreställningslängd: ca 50 min, hela arrangemanget med samtal och fika pågår mellan kl. 18.00-20.30

Om: Medverkande: Lina Persson, Annie Nilsson Manus: Lina Persson, Annie Nilsson och Susanna Petersdotter Piano: Karl Sanner

En kvinna som har hoppat upp i en annan persons famn i ett kalt rum med endast en säng.

Foto: Fotograf Harald Nilsson