Utställning: Gus Gustavsson Leif Elggren Olov Tällström

Fri entré

Lör 18 Jan - Tor 20 Feb

Kulturhuset/ Konsthallen

Konsthallen har glädjen att presentera tre olika konstnärskap i samma utställning!

Vernissage lördag 18/1 kl 13-15, varmt välkomna!

Gus Gustavsson – Sammelsurium
Branding i konsten. Finns den? (varumärkesbyggande) Branding är en företeelse som vi ju dagligen möter. När vi surfar på nätet. Eller går ut för att handla mat. Välbekanta varumärken med omedelbar igenkänning. Vissa så väl inarbetade att vi endast behöver snudda med ögat för att veta vem avsändaren är.

Gäller samma sak för konsten?

”Ett konsekvent konstnärskap” är något som emellanåt lyfts fram som en styrka. Man känner igen konsten och konstnären eftersom hen använder utvalda element eller företeelser.

Omedelbar igenkänning. Är detta också en slags branding?

Eller är det en nödvändighet idag då den tid som finns att tillgå för en exponering är så kort? Och vad händer om man lyckas tränga igenom och äga ett igenkännande varumärke, förlåt, jag menar konstnärskap? Är man då dömd att ständigt verka inom detta egen-kreerade ramverk för all tid och evighet? En slags certifiering.

Sammelsurium är ett försök att bryta upp sådana tankar och släppa på invanda mönster om hur och vad som ska hänga tillsammans eller inte, att visa någonsin ”ofärdigt”. Medveten om risken att jag själv kan beskrivas som ”konstnären som arbetar med oordning.” Sammelsurium.

Mer finns här: www.100g.se, Instagram: @matsgusgustavsson

Olov Tällström - Out of Order
Ursprunget till det verk jag visar kommer av en elektromekanisk installation som jag visat på en mängd utställningar. Den fungerar som ett rörligt ”timglas” upphängd i taket och tecknar diverse mönster med sand på en stor golvyta.

Eftersom sandteckningarna var förgängliga ville jag utforska möjligheten att göra något mer bestående.

Istället för sand har maskinen preparerats med en dunk aceton. Underlaget som den droppar acetonet på, består av ett golvisoleringsmaterial av cellplast. Acetonet fräter ner den korta text som verket består av. Fallhöjden av acetonet är ca 50 cm vilket har medfört att vätskan studsat och stänkt innan den har frätt ner sitt spår. Metoden i sig är ganska aggressiv. Texten är grafisk, enormt kort och tydlig, rentav politiskt i en samtida kontext. Ett litet progressivt halmstrå i ett hav av konformism och saldobesked. Den kan ge upphov till en mängd frågor och tolkningsmöjligheter.

Det finns en estetisk tanke med den ljusblå ytan och en klarblå glaslika ytan i texten. Valörförändringen av färgen i spåret beror på att det blå pigmentet i cellplasten förtätas när det smält ner.

Mer finns här: https://www.olovtallstrom.com/, https://www.facebook.com/olov.tallstrom, Instagram: @olovtallstrom4055

Leif Elggren - Drawings for fashion
New York 2011-2012. Jag hade en bostad på Manhattan och ateljé i Williamsburg. Det är så mycket pengar i omlopp i den där staden. Man kunde hela tiden höra människor på trottoarerna som nämnde siffror, som talade siffror, mycket siffror [talar med bred amerikansk accent:] "Aahhh - two hundred thousand dollars!" ”Fifty dollar!” ”Seven thousand!” ”Five hundred!” Jag fick en känsla av att utseendet på på siffrorna, på pengarna, materialiseringen av pengarna är fashion. Vi stod vid något tillfälle vid ett övergångsställe och skulle passera gatan. Där stod två damer med sina shoppingkassar och en av dom utbrast plötsligt "Oh, I have such a passion for fashion!”, och det där fastnade. Jag startade en blogg som jag kallade för "Drawings for fashion". Det där försvann väl så småningom, men jag fortsatte att teckna. För mig kännetecknas teckningarna av att jag använder en röd och en svart penna, och så blir det en sorts gestalter. Jag gav ut en bok också som heter Drawings for fashion.

Mer finns här: www.leifelggren.org, Instagram: @leifelggren @drawingsforfashion

Utställningens övriga öppet tider följer Kungsängens biblioteks tider.

Varmt Välkomna!