Rymdkväll på Kulturhuset

Fri entré

Fre 22 Mar, 16:00 - 21:00

Kulturhuset/ Stora scenenDrop-in!

Välkomna hela familjen till en helkväll med rymdtema! Gör ett rymdquest, testa VR-spel med rymdtema, se på bio, lyssna på föredrag med Mats Wänblad och mycket mer!

En bild på en man och en bok

Copyright/fotograf: Stefan Tell

Under hela fredagskvällen tar rymden över i Kungsängens Kulturhus!
Löpande under hela kvällen kommer du att ta del av svinngrillning, After School kommer att hålla i rymdpyssel, du får möjlighet att göra ett rymdquest och ännu mer, läs mer här nedan!

Kvistabergs Astronomiförening

Kom och träffa Kvistabergs Astronomiförening som är aktiv i Upplands-Bro kommun och lär dig mer om Kvistaberg. Är du intresserad av att gå med i föreningen kommer de även ha en dragning om kommande aktiviteter. Träffa även Astronomiföreningen den 4/3- mer info här!

Föredrag: Den gåtfyllda rymden

Är rymden verkligen oändlig? Hur ser man skillnad på stjärnor och planeter? Och hur långt är det egentligen till Neptunus?
Mats Wänblad är författare av barn- och ungdomsböcker och har bland väldigt mycket annat skrivit Så funkar det!-böckerna och är medförfattare till Hjärnstark junior och Skärmhjärnan junior. På ett enkelt sätt kommer han att förklara rymden och olika rymdfenomen för både stora och små.
Mats föredrag startar kl.18:00 på Stora Scenen.

Bio: UFO Sweden

Kvällen avslutas med en kostnadsfri visning av den svenska sci-fi filmen UFO Sweden, för att säkra din biljett bokar du den här! Biovisningen startar 19:00 på Stora Scenen.
"UFO Sweden är en förening som utreder övernaturliga fenomen. En dag dyker tonårsrebellen Denise upp med ett fall som inte liknar något de sett tidigare. Tillsammans ger de sig ut på ett riskfyllt äventyr, som tar dem långt utanför lagens gränser och in i en värld av oförklarliga fenomen."


Testa Apollo 11 Occulus Quest med biblioteket i VR!

en person i en svart dräkt


Ljudkonsverk "KLOKA INSEKTSRÖSTER" med
Leif Holmstrand

Ett tillfälligt ljudverk på kollektiv bas.
Besökare och publik är välkomna att delta i ljudverket. Detta sker genom att säga något eller läsa in något i mikrofon. Det kan vara något ur en favoritbok eller något man hittar på i stunden. Leif Holmstrand kombinerar detta med eget material och sång och improviserar en pågående text-ljud-komposition.
Verket kan fortgå så länge publik och medverkande finns tillhands. Konstnären är känd för sina märkliga handgjorda dräkter och kommer ha en sådan på sig.
Ljudkonverket kommer att skapas vid Kulturarva hörnan på plan 3 under hela kvällen.

Leif Holmstrand (1972) är författare, musiker och konstnär. Hen arbetar med idéer om kroppslighet och tillhörighet i gränslandet mellan omvårdnad och kontroll. Språkliga inslag är återkommande även i konstnärskapet, men där är språket påtvingat föremålsliga egenskaper och alltid utsatt för undran och kritik. Text-ljud-komposition är en vanlig genre och metod för hensljudarbeten. Senaste större soloutställning: Termiternas liv: Slutet, Malmö Konsthall. Senaste utgivna böcker: Community (lyrik och dramatik, pa-parant), Inte världen (lyrik, Bonniers) och Kartritartornet (roman, Pequod Press).


ASTRONOMISK UNGDOM

Astronomisk Ungdom är ett ideellt ungdomsförbund med syfte att främja intresset för astronomi och rymdfart bland unga i Sverige. Vi anordnar varje år ett flertal rymd – och astronomiläger för unga rymdintresserade – från Kiruna i norr till Skåne i söder. Dessutom arrangerar vi rymdtävlingar med fina priser, visar stjärnhimlen för allmänheten och deltar i många andra astronomievenemang runt om i Sverige!

Astronomisk Ungdoms logga.