Nationaldagsfirande med familjedag i Bro

Fri entré

Tor 06 Jun, 11:00 - 14:00

Gräsplanen bakom simhallen i Bro

Varmt välkomna till Upplands-bro kommuns firande av den svenska nationaldagen den 6 juni på Gräsplanen bakom simhallen i Bro! Det blir gott om aktiviteter för både stora och små utöver det traditionella firandet, detta får ni bara inte missa! Gratiskonserter, pyssel med Bibliotekets After School, Nattduellen, fikaservering av FUBB Basket, med mera.

En bild på Långbacka och Bådagård utomhus i solsken

Folkpopduon Långbacka/Bådagård blir huvudakten på Nationaldagen

Den 6 juni erbjuder vi ett späckat scenprogram för alla åldrar på Gräsplanen bakom simhallen i Bro! Utöver scenaktiviteterna kommer det även finnas en pysselstation med After School från biblioteket, reaktionsspel, och fika- och matförsäljning mellan klockan 11:00-15:00.

Publiken är välkommen att sitta ner på gräsmattan framför scenen. Medtag gärna egen picknickfilt! Det kommer att finnas ett begränsat antal sittplatser för de som inte vill sitta på backen.

Förbered er på en heldag full av roliga aktiviteter för alla åldrar!”

Scenprogram

11.00 Musiksaga: Kompostsånger i Blomsterlådan

11.30 Kulturskolan Upplands-Bro spelar, sjunger och dansar

12.30 Långbacka/Bådagård, folkpopduo

13.30 Körer från Bro församling

14.00 Folkdansgillet, spelmän, högtidstal, Funkisfestival-deltagare

En karta över området i Bro


Om folkpopduon Långbacka/Bådagård

En av Sveriges mest egensinniga duos, Långbacka/Bådagård, är äntligen tillbaka. Den 5 april kommer deras nya efterlängtade album som de valt att kalla “Growing Up Growing Down”.

De har hyllats för sin förmåga att trollbinda publiken med sina tätt sammanflätade röster. En konsert med färgstarka och unika Långbacka/Bådagård är som att träda in i ett alldeles särskilt musikaliskt universum där genregränser utmanas och tradition möter progression. Efter framgångarna med senaste plattan ”Every Little whisper turns into a roar” och ett idogt turnerande, både på hemmaplan och utomlands, har duon jobbat flitigt med musik till film och scenkonst ett par år. Två filmsoundtrack har de hunnit få ut också, bland annat till filmen Glaciär av Camilla Läckberg.

Långbacka/Bådagård har på sina tidigare skivor hämtat inspiration från omvärlden, om påverkan på individen i tider av flyktingkriser, me too-manifestationer, covid-år och klimatkris. Denna skiva handlar istället om en längtan att få vända sig inåt. Att få umgås med de stora, kluriga frågorna kring föräldraskap, generationsband, spiritualitet och identitet. Rötter.

– Det kan handla om ens eget rotsystem, var har jag rotat mig i världen? Vilka har gått före och vad har de betytt för mig? Vad för jag vidare till mina barn och min omgivning? Vem är jag och vart går jag med alla svåra frågor? säger Matilda Bådagård.

Musikaliskt säger Långbacka/Bådagård att de med nya skivan vill bjuda på en riktig smällkaramell. Duon har skapat sig en egen genre någonstans i smältdegeln av pop, jazz, världsmusik, traditionell folkmusik och filmmusik och förfinat det egna soundet för varje ny produktion. Med Growing Up Growing Down tänker de större, råare, explosivt och mer experimentellt när det gäller låtstrukturer och former. Texterna är både på svenska och engelska (och en till och med på jamska!). Från att tidigare spelat nästan alla instrument själva på sina skivor har de nu bjudit in sina idoler att medverka och många namnkunniga musiker finns med på nya albumet.

– Den här gången var det viktigt för oss att bjuda in andra musiker och inspireras av andras musikaliska världar och var mer i livesessions. Vi har spelat in delar av plattan i Benny Anderssons studio på Riksmixningsverket. Studion har en väldigt speciell atmosfär och vi tycker att vi hittat en så fin live-nerv och musikalisk kommunikation med våra medmusiker, berättar Maja Långbacka.

Kompostsånger i Blomsterlådan med Caféz

En liten musiksaga sprungen ur jordens och komposthögens mysterier,en berättelse om livet som spirar i jorden, om sol och vatten och det magiska fröet.

Föreställningen är en interaktiv musikalisk lek om blommor och blad med dockor och växtpoesi. Sagan framförs av två aktörer som med sång, dockor och rörelser berättar den spännande historien om det lilla, lilla fröet och dess resa till en stor vacker solros som får dansa på blomsterfesten. I föreställningen får barnen både möta det lilla fröet, blommorna i rabatten, grönsakerna i landet och så klart en och annan mask. Tillsammans försöker vi klura ut vad det lilla fröet en dag ska bli.

”Ett litet frö, så ynklig och skruttigt, lite korvigt och pluttigt
Man kan tro det är inget att ha, men lyssna vad solen till mig sa...
Det lilla kan bli stort, det bruna kan bli grönt,
Växer så fort, mjukt blad så skönt.
Ett mirakel, ett under är just vad det är
Ur jorden det växer och möter mig här...”

Kulturskolan Upplands-Bro

Elever från Kulturskolan spelar, sjunger och dansar. Pop- och rockgrupperna Plecdrums, Ministeriet och Floor is Lava kommer att köra ett par låtar var. De har alla börjat som band på Kulturskolan, och spelar nu på flera evenemang i Kommunen, bland annat, King Con, Valborg och Smaka på Upplands-Bro. Dansgruppen Förberedande KAP, kommer att köra till Sias Rainbow, och sångelever kommer att uppträda med div låtar på svenska.

Funkisartister

Deltagare från årets Funkisfestival har tränat in Sverige av Kent, och kommer att framföra den.

En bild på tre kvinnor med varsitt instrument