Konsert: Långbacka/ Bådagård

150 Kr

Fre 08 Mar, 19:00 - 21:30

Kulturhuset/ Stora scenenKöp din biljett här

Årets mest angelägna band är en duo. Två kvinnor som i systerskap och do it yourself-anda står på barrikaderna för en ny era. Egna kompositioner, egna produktioner. Soundet är unikt!

Soundet är unikt: elektroniskt med rötter i både folk och jazz. Live fyller dessa båda virtouser och veterander i sammanhanget ut scenen och ljudbilden med hjälp av pedaler och loopar.

Långbacka/Bådagård är mer än bara en artistduo och ett produktionskollektiv. Det är också ett systerskap; en kraftkälla som skapar musik över gränser. Poetiska texter med tydligt budskap, tongångar som andas NordicNoir och två röster i fokus. I över ett år har sångerskorna och multimusikerna Maja Långbacka och Matilda Bådagård suttit i studion och skapat tillsammans. Burit och peppat varandra, mejslat ut sin musikaliska vision. Inte släppt in någon annan förrän de varit säkra på sitt sound och vart de vill.

Hymnbloggen skrev:
Tillsammans skapar de storslagen folkpop med samhällskritiska budskap.

”Sister,hear me out we're running out of time. Don’t forget that silence never stopped a crime” sjunger Långbacka/Bådagård i låten ”Wake us up” som bärs upp enbart av deras röster och stamp/handklapp. Låten har passande nog använts iMetoo-rörelsen. Sofia Lewandrowski, styrelseledamot Metoo Sweden, säger:
Vi på MeToo Sweden är jätteglada för att Långbacka/Bådagård bidrog på vår manifestation #vitrorpåer, januari 2018. ”Wake us up” är en härlig låt som handlar om systerskap, inre styrka och gemenskap vilket är precis det vi vill förmedla. Och vad kunde väl vara mer passande på Stora scenen i Kungsängen på Internationella Kvinnodagen.

Musikvideo Wakeusup

Långbacka/Bådagård går på scen kl. 19.30.
Förband med lokala kvinnliga artister kl. 19.00. Mer info om förbandet kommer inom kort.

19 januari släppte de singeln ”Calling”. Låten kom till i frustation över världsläget, där kontroversiella politiska val och flyktingströmmar upptog mycket tankeverksamhet hos duon. Den handlar om ett tappat människovärde. Vem är man när man förlorat allt? En bombastisk poplåt där Långbacka/Bådagård verkligen får visa upp alla sina musikaliska skills.

Maja Långbacka och Matilda Bådagård är inga duvungar på låtskrivare och musiker, framträtt på PolarPrize och Nobelfesten och komponerat musik till film och scenkonst som Cirkus Cirkör.

Musiken beskrivs bäst som soundtracket till en saga… Som om Regina Spektor flyttat till de nordiska fjällandskapen och lärt sig spela fiol. Det är nära och suggestivt men samtidigt bombastiskt och storslaget. Singer/songwriter pop med en stor portion folk. Om du gillar Ane Brun, First Aid Kit eller Susanne Sundfør så kommer du gilla detta.

Två kvinnor i stickade tröjor håller om varandra.

Foto: Johannes Ferm Winkler