Invigning av konstverket Ping Pong

Fri entré

Sön 21 Mar, 15:00 - 15:15

Nya sporthallen i KungsängenBoka din fribiljett här

Möt konstnären Peter Johansson och var med och invig och fira det sju meter höga konstverket. Under och innan invigningen bjuds du även på festlig musik, vi återkommer längre fram med mer info om detta.

Peter Johansson är en välrenommerad konstnär född i Sälen, Sverige 1964. Idag arbetar han i Malmö och bor i såväl Ugglarp och Sunne som Köpenhamn.

Konstverket har väckt stor uppmärksamhet medialt och hos invånare i Upplands-Bro kommun. Vi bjuder därför in till en dag i den offentliga konstens tecken med fler evenemang som kretsar kring invigningen. Vi hoppas att du som kommuninvånare skall få större kunskap om vad offentlig konst är och kan vara och att du får chansen att samtala med personer som arbetat med projektet Ping Pong.

Invigningen livesänds och du har även möjlighet att titta på sändningen av invigningen i efterhand, länk kommer upp här kort innan evenemanget.

Peter skriver själv om verket Ping Pong:

När jag var liten fanns där såklart en hel del leksaker men trots detta uppfann jag ofta helt egna bilar, stålkvinnor och slott av de mest märkliga ting jag hittade. Jag gick långt in i fantasins värld och började även bygga om mina egna leksaker och figurer då behovet uppstod. Här fanns ett skojigt humoristiskt sätt att se på världen, det hela var mycket lustfyllt.

Delar av denna leksakssamling som jag sparat från mina unga år dök plötsligt upp i mitt minne under research till uppdraget. En speciell figur älskade jag över allt annat och min bror kallade gubben pingpong. Visst hade väl ögon, mun och näsa varit rörliga på min gamla gubbe? Men nej, mitt minne spelade mig ett spratt så varför inte göra som jag gjort förr, helt enkelt bygga min nya pingpong-figur.

Med min nya leksak i handen insåg jag att den faktiskt liknar en del av de reklamskyltar jag sett på bilder från motorvägar i USA. Så kom konstverket till, allt hängde ihop.

Absolut behöver både min figur och den nya sporthallen annonseras och synas på långt håll.

Med tydlig hög placering, i blickfånget vid entrén till Nya sporthallen för bordtennis i Kungsängen. Med en figur som har storlek, form, färg och sidoförflyttning som lockar och inspirerar, för människor som passerar eller är på väg in eller ut från bordtennisarenan, blir detta konstverk en glad signal för denna plats och sportaktivitet.”

Konstverket blir sju meter högt och ett landmärke för dig som skall leta dig fram till nya sporthallen där du bl. a kan spela pingis.

Konstnärernas Riksorganisation skriver om Peter Johansson att:

För 20 år sedan började Peter Johansson dissekera svenskhet genom att såga isär dalahästar. Idag, med en framväxande främlingsfientlighet, är hans konst mer aktuell någonsin. KONSTNÄREN solade med en provokatör som tycker att de flesta konstnärer är tråkmånsar.

Läs mer om Peter Johanssons på hans hemsida


En dag i den offentliga konstens tecken - Fler aktiviteter i samband med invigningen av Ping Pong:

Obs! Gratis, men det är platsbokning och begränsat antal platser. Klicka på länkarna nedan så tas du vidare till evenemangssidor där du kan läsa mer om de olika aktiviteterna och boka biljetter. Boka biljett till varje enskild aktivitet.

Kl. 13.00. Grupp 1 och Kl. 14.15. Grupp 2: Guidade konstvandringar i Kungsängens offentliga konstmiljö (15 pers i 45 min, utgår från Kulturhuset i Kungsängen). Guidningen sker av Rebecka Walan, initiativtagare till appen Upptäck konsten från Stockholms läns museum.

Kl. 13.45. Musik och belysning på plats vid Pingpong. Vi bjuder på fika. Ni som gjort vandringen kan vänta där. Det bjuds på musik.

Kl. 15.15. Samtal om offentlig konst och demokrati modererat av Li Pamp, medverkande inne i nya sporthallen

Kl. 16.15. Slut

En bild på konstnären Peter Johansson

Konstnären Peter Johansson.
Foto: Per Johnsson

Bilden högst upp är gjord av Jan Stenberg

Fler datum

  • |  Kultur Upplands-Bro, Nya sporthallen i Kungsängen