Författarbesök: Aleksa Lundberg

Fri entré

Tor 08 Okt, 19:00 - 20:00

Kulturhuset/ TrappanBoka dina fribiljetter här

Kom och lyssna på Aleksa Lundberg, författare till boken "Bögtjejen" och Sveriges första utbildade skådespelare som är öppen med sin transbakgrund.

Aleksa Lundberg föddes som pojke och kom ut som transsexuell tjej vid 17 års ålder. Hon är utbildad skådespelare och journalist. I september 2018 debuterade hon som författare med den personliga biografin ”Bögtjejen” (Brombergs förlag). Den har blivit väl mottagen av både läsare och recensenter och blev dessutom nominerad i kategorin ”Årets bok” på QX gaygala 2019.

Idag är hon Sveriges första utbildade skådespelare som är öppen med sin transbakgrund. I sin föreläsning öppnar hon upp för frågor om jämställdhet, könsnormer, identitet, mångfald och inkludering. Aleksa delar också med sig av sin personliga resa, upplevelser och erfarenheter av att komma ut som transsexuell. Föreläsningen grundar sig i hennes upplevelser som transperson, och hur hon och andra transpersoner behandlas av samhället. Hon ger perspektiv som ökar förståelsen för dig som lyssnar, och breddar din syn på transfrågor och hur vi tillsammans kan jobba för att bli ett mer öppet och inkluderande samhälle.

Sedan flera år tillbaka arbetar Aleksa Lundberg främst med att lyfta transpersoners livssituationer och perspektiv. Hon har iscensatt ett uppror för transpersoners rättigheter i och med föreställningen ”Flytta på er – jag ska bli fri”. I UR:s reportageserie ”Nationen” var Aleksa programledare för avsnittet ”Den undangömda transhistorien” i vilket hon begav sig till Gotland för att ta reda på hur det kunde vara att leva som transperson i 1800-talets Sverige.

Fri entré, men boka din gratisbiljett. Varmt välkommen!

Till alla våra evenemang begränsar vi publikantalet efter rådande regler och restriktioner.

Foto: Elisabeth Ohlson