Årets Upplands-Brokonstnärer 2021 ställer ut

Fri entré

Lör 04 Dec - Fre 08 Jan

Kulturhuset/ Konsthallen

Lördagen den 4 december öppnas utställningen av de två vinnarna av Vårsalongen 2021, Maja Marosi Pezo och Carl Jerrå i Kungsängens Konsthall. Utställningen bjuder på skulptur och måleri, välkommen!

I våras gick årets vårsalongen igång, över 31 lokala Upplands-Bro baserade konstnärer och konsthantverkare fick möjlighet att ställa ut sina verk. Salongen visades för första gången digitalt på grund av rådande pademi och i slutändan röstades Maja Marosi Pezos ljusskulptur i keramik fram till vinnaren av årets konsthanteverk och Carl Jerrås abstrakta oljemålning till vinnaren av årets konstverk.

ÅRETS UPPLANDS-BROKONSTNÄRER 2021

Carl Jerrå beskriver själv hur konsten kom in i hans liv genom personerna omkring honom.
"- Jag började måla under 2019 då jag blev inspirerad av min frus mormor som målade samt att jag hittade en tavla från högstadiet som jag tyckte det fanns potential i. Jag målar nu abstrakt konst med olja på duk i olika format men har provat lite andra konststilar. Jag använder måleriet som kontrast till mitt dagliga jobb som civilingenjör."

Bild på en abstrakt tavla ovanför en soffa
Bild på en abstrakt målning

Målningar av Carl Jerrå

Maja Marosi Pezos började hålla på med keramik på en kurs i Atelier Zeljka Korbar i Zagreb, på hösten 2017. Där fick hon lära sig att arbeta med olika typer av lergods, glasering, modellerings- och bränntekniker som raku, sagar och obvara. 2020 flyttade Maja till Sverige där hon lärde känna stengods och nu arbetar hon med den.

I Majas arbeten hittar man oftast användbara handbyggda föremål som små och stora skålar, tallrikar, vaser, doftlampor, ellampor, ljusdekorationer samt smycken. Färgerna på naturlera, de enkla, rena formerna och ytbehandlingarna som resulterar i olika texturer och perforeringar präglar hennes konstnärliga uttryck.

Ljusskulptur i keramik
Skulptur i keramik

Skulpturer av Maja Marosi Pezo

Utställningens öppettider (samma som biblioteket i Kulturhuset)
Måndag- Torsdag 10.00-19.00
Fredag 11.00-17.00
Lördag 11.00-15.00
Söndag STÄNGT

Om Vårsalongen i Upplands-Bro

Konstutställningen Vårsalongen visar konstnärer och hantverkare som är boende eller verksamma i Upplands-Bro Kommun. Tävlingen har blivit ett mycket omtyckt och uppskattat inslag i Konsthallen, där de som får folkets röst också vinner en utställning i konsthallen i Kungsängens under följande höst.

Vårsalongen arrangeras av Föreningen Konstformer med stöd av Upplands-Bro kommun.