Boktips för unga

"Kråkorna" av Anders Fager och Peter Bergting

Vad är det egentligen som händer på den gamla gården där Kim växt upp? Efter många år återvänder hen till huset där hen växt upp och finner en massa lappar överallt. Vem har satt upp dem och vad står det på dem? Kim vill först inte läsa. Snart öppnar sig en berättelse upp som kastar krokar tillbaka till barndomen och in i det egna jaget. Det är en grafisk roman om att bestämma vem man är och hitta sig själv i ett mörker.

"Guldkompassen" av Philip Pullman

Tänk om vår värld bara är en värld bland en massa andra? Tänk om man kunde passera mellan dessa världar? I den värld Lyra bor i har varje människa en egen daimon som tar skepnaden av ett djur. Lyras är en hermelin och tillsammans med den råkar hon hamna på en spännande resa och en gastkramande kamp mellan ont och gott. Boken har nyligen blivit tv-serie på HBO.

kuslig tallskog i dimma på natten

Bergtagen
Av: Camilla Sten

”Ibland går pojkarna ut i skogen och försvinner. Så är det här i Järvhöga.” Just detta händer Markus som en dag går ut i skogen nära sin privatskola. och slukas upp av mörkret...

  Läs deckare/thriller till påsk!

Jag glömmer dig aldrig
Av: Sarah Dessen

Den senaste kärleksromanen från en av USA:s mest uppskattade ungdomsboksförfattare.

Längtar efter romantik? Hitta fler kärleksromaner här!

Omslaget till boken
Himlabrand. En närbild på ett ansikte med gula siluetter av renhorn runt om.

Himlabrand
Av: Moa Backe Åstot
Ántes liv präglas av de samiska traditionerna. För honom är det självklart att han ska fortsätta arbetet med renarna. Men plötsligt finns där känslorna för bästa kompisen Erik. Men vad skulle alla andra säga?

Fler böcker med HBTQ-tema i bibliotekskatalogen.

Ett rött hus täck i snö, en röd café-skylt, en kopp med varm choklad och två kanelhjärtan.

Snöstorm och kanelhjärtan
Av: Camilla Lagerqvist, Pernilla Gesén, Karina Berg Johansson Och Jesper Tillberg
Det gamla stationshuset med ett kafé och kulturhus börjar fyllas med människor som alla har sina anledningar till att ta sin tillflykt just hit, och plötsligt börjar det få liv igen. Magisk jul i fyra långnoveller!

Titta här för fler böcker om Jul och Nyår!

En ung tjej i jeansjacka och grå huvtröja är omgiven kråkor och kusliga träd. Ett gammalt hus syns i bakgrunden.

Kråkorna
Av: Peter Bergting och Anders Fager

Nominerad till Augustpriset 2020: Årets svenska barn- och ungdomsbok! Kim ärver sina farföräldrar hus och återvänder nu till sitt barndomshem. Det blir en resa in i barndomens mörker och ensamhet. Kuslig, spännande och vacker bok!
Gillar du grafiska romaner? Titta hit!

Thornhill
Av: Pam Smy

Från sitt fönster ser Ella det gamla övergivna, fallfärdiga flickhemmet och en spöklik tjej nära huset. Bilderna berättar Ellas historia idag och tillsammans med dagbokstexten bildas en väv av två flickors öden.
Sugen på fler rysare? Kolla här!

Children of blood and bone: Solstenen
Av: Tomi Adeyemi

Klassisk fantasyroman men med inspiration från västafrikansk mytoligi. Om Zélie och prinsessan Amari som vill för att återuppliva magin och beöver kämpa mot landets lömska kronprins.
Fler fantasyböcker i vår bokkatalog!

Eliza och hennes monster
Av: Francesca Zappia

Hon är en annonym författare till en superpoplär webtoon och en helt vanlig tjej som ingen märker i skolan. Vad händer när alla får veta vem hon är?

Gillar du grafiska romaner?

"T-Rex och andra tyrannosaurier" av Johan Egerkrans

Du kanske har hört talas om Tyrannosarus Rex, tyrannödlornas konung, men känner du till att det fanns andra dinosaurier som också var tyrannosaruier och alltså tillhörde samma familj? I den här boken gör Johan Egerkrans ett neddyk bland alla kända (och mindre kända) tyrannosarurier som gått på jorden under dinosauriernas tid. Som Albertosaurus i Kanada och Yutyrannus i Asien. Egerkrans har skrivit många böcker om både dinosaurier och väsen. Mest känd är han kanske för Nordiska väsen och Nordiska gudar. Nu senast kom också Triceratops och andra ceratopisier.