Välkommen
till Kultur Upplands-Bro
Kultur
 

Offentlig konst

Den offentliga konsten möter du i din närmiljö. Läs mer om  konsten i Upplands-Bro här. 

 

Invigningen med konstnären Wilhelm Mundt.

Trashstone 601 och 602

Skulpturerna Trashstones 601 och 602 invigdes den 23 maj 2015 i samband med att torget framför Kulturhuset stod klart. De är exempel på hur den offentliga konsten kan berika vår livsmiljö och skapa spänning och engagemang. De två mystiska formerna speglar torget liksom i en skrattspegel.

Skulpturerna är skapade av konstnären Wilhelm Mundtlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster (f 1959). Han är professor i konst vid konstakademien i Dresden och arbetar med skulpturer han kallar trashstone. De är numrerade; nr 001 skapades 1989 och han planerar att producera 1000 stycken totalt. De skulpturer som skapats för Upplands-Bro kommun har nummer 601 och 602. Skulpturerna inbegriper ett hemligt inslag – kärnan i verket känner bara konstnären till. Alla skulpturer är unika och under den reflekterande ytan kan betraktaren ibland få en glimt av det gömda innehållet.

 

Grisen La culture c´est moi

La Culture - c'est moi!

"Kulturen - det är JAG!" Så heter skulpturen av Carl Fredrik Reuterswärdlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster föreställande en välmående och ganska nöjd gris placerad framför kommunhuset i Kungsängen.

Skulpturen är en gåva till kommunen från HSB och placerades ursprungligen framför det sk Tibblehuset, dåvarande kommunhuset i Tibble. På den tiden fanns det en öppning i ryggen på grisen, så att den även kunde fungera som sparbössa.

Carl Fredrik Reuterswärd är en av våra svenska konstnärer som är kända internationellt. Ett av hans stora verk är ”Revolvern med knut”, placerad utanför FNskrapan i NewYork.

Han berättar själv om grisen:

”Grisen - ´La Culture c'est moi´ - är ett självporträtt, utförd 1989 i Lausanne, Schweiz.

Min tanke var att den skulle placeras i ett större sammanhang där den fick både symbolisk tyngd och hög status.

När HSB frågade mig om jag hade möjlighet att donera skulpturen till ett så viktigt sammanhang som detta blev mitt svar JA, med glädje! Grisen passar in i Upplands-Bros kulturgeografiska agrarsamhälle. Den kan inte få en större uppmärksamhet än utanför ert kommunalhus, där ni som arbetar och besöker kommunen möter min lilla ´Tirelire´ dagligen. Att det dessutom är en spargris är inte att förakta. Särimner, den gamla gudasagans gris som blev uppäten varje afton och som sedan återuppväcktes, får även intolkas i min skulptur. Jag vill härmed gratulera HSB och Upplands-Bros kommuninvånare.”


Björkbock

Denna skulptur av Roland Haeberleinlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster har funnits på det stora, runda torget i Kungsängen sedan länge. Den föreställer en figur, kanske ett mytiskt väsen, som kan anas i ögonvrån under ljusa vårnätter.


Flöjtspelerska

På torget i Bro centrum hittar du "Flöjtspelerska" av Thomas Qvarsebolänk till annan webbplats. Den lilla smala figuren skapar en lugn och vacker plats mitt på det stora torget.

 

Följ oss

 
Biljettskrivare

Biljett­­information

Flera av våra evenemang har fri entré, vissa behöver du anmäla dig till medan andra har drop-in. Till våra gästspel och filmvisningar behöver du köpa biljett.

Mer biljettinformation


Foto på Kulturhuset

Öppettider och
Hitta hit

Hitta till Kulturhuset i Kungsängen och Brohuset i Bro Centrum och läs om tillgängligheten.

Våra öppettider och information

kultur på höstlovet

Serietecknarworkshop, cirkusskola, öppen konstverkstad eller en hel Harry Potterdag?

Här på höstlovet