Välkommen
till Kultur Upplands-Bro
Kultur
 

Kulturmiljö

I Upplands-Bro kan du möta kulturmiljöerna och upptäcka den gamla bebyggelsen.

Kanske har kommunen varit bebodd sedan stenåldern men alldeles säkert för 3000 år sedan, på bronsåldern.

Människorna som levde här har lämnat spår runtom oss i naturen. Idag är platser som Rösaring, S:t Eriks borgruinlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster och flera stora bronsåldershögar särskilt intressanta besöksmål.

Eftersom det finns ett stort antal fornlämningsområden, runstenar och andra spår från våra föregångare så intresserar sig flera hembygdsföreningar och föreningar specifikt för detta. I länkarna nedan kan du läsa mer om deras jobb.

UKF - Upplands-Bro Kulturhistoriska Forskningsinstitutlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Historieintresserad amatörforskargrupp med återblickar från Håtuna och Håbo-Tibblelänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.


Föreningarna i kommunen bidrar också till att hålla kulturmiljön levande. Några exempel är: Kungsängens Folkdansgillelänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster, Upplands-Bro Fotoklubblänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster, Trädgårdsföreningen Kungsängsliljanlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster, Kulturbojen Upplands-Brolänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster och förstås de olika hembygdsföreningarnalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster som har aktiv verksamhet med utflykter, brasaftnar och intressanta föredrag.

  

Kontakt, Anna Sjunnesson:
kulturmiljo@upplands-bro.se

 

 
 

Kommande events

Kvistaberg

Längst in i Kvistabergsviken ligger Kvistaberg. En herrgårdsliknande byggnad från förra sekelskiftet, omramad av en vacker trädgård och flera uthus.

Läs mer om Kvistaberg

Rösaring

Upptäck några av Stockholms läns mest spännande lämningar från forntiden. Platsen kallas Rösaring efter en stor stenlabyrint.

Läs mer om Rösaringöppnas i nytt fönster

Kommunens historia i bilder

Upplev en svunnen tid och historiska ögonblick bland bilderna i arkivet.

Läs mer och titta in i bildarkivet