Välkommen
till Kultur Upplands-Bro
Kultur
 

Riksteatern: Bernardas hus

Kulturhuset/Stora scenen

Det blev succé! Bernardas hus fick ett lysande mottagande av publik och press på premiären vid Festival Clin d’Oeil i Reims, i Frankrike i somras. Över 1600 personer såg de fyra föreställningarna. Nu kommer den till Kulturhuset i Kungsängen!

Vi välkomnar stolt Riksteatern och Tyst Teater med det klassiska familjedramat Bernardas hus av Federico García Lorcas .

I Josette Bushell-Mingos regi blir pjäsen högaktuell med paralleller till nationalism, kvinnlig frigörelse, förtryck och våld i dagens samhälle. På scen står sju kvinnliga skådespelare.

För att göra Lorcas text rättvisa har Tyst Teater i denna föreställning valt att lyfta fram symboler, bildspråk och kroppslig gestaltning i teckenspråket på scenen, ett slags förhöjt teckenspråk. Föreställningen som har en röstskådespelare i en av karaktärerna riktar sig till både döva och hörande publik och möjliggör översättning till svenska.

”En fullträff”, Dövas Tidning
Läs hela recensionenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Om pjäsen:
I huset lever modern Bernarda med sina döttrar, den äldsta av dem från ett tidigare äktenskap, samt en piga. Vi följer familjen från den dagen då de yngsta flickornas far begravs. Under den kommande sorgeperioden får inte flickorna visa sig ute annat än i nödfall. Samtidigt frigörs den äldsta dotterns farsarv, vilket ger henne möjligheten att gifta sig. Detta utlöser rivalitet och avundsjuka mellan systrarna.
Detta är en pjäs med många bottnar, en pjäs som ständigt är aktuell och som i Tyst Teaters tappning tillsatt ytterligare en dimension av skuld och dubbel underlägsenhet; det språkliga.

Bernardas hus är ett samarbete med Teater Manulänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster och Teatteri Tottilänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster och kommer även att turnera i Norge och Finland.

 

Är du medlem i Hörselsskadades Riksförbund kostar din biljett endast 50:-. Ange rabattkod vid köp via Kulturportalen här eller visa medlemskortet i bibliotekets kassa. Välkommen!


Flera mörkklädda skådespelare på en scen i blålila ljus

Mira Zuckermann, Dawn Jani Birley, Cecilia Järbrink, Aino Hakala, Marie-Thérèse Sarrazin, Rebecca Drammeh
Fotograf: Urban Jörén

p.p1 {margin: 0.0px 0.0px 24.4px 0.0px; font: 15.0px 'Helvetica Neue Light'; color: #383838}
span.s1 {font: 15.0px 'Helvetica Neue'}Flera kvinnliga skådespelare sträcker armarna i luften med öppna munnar på en scen i blålila ljus

Marie-Thérèse Sarrazin, Cecilia Järbrink, Aino Hakala, Mira Zuckermann, Dawn Jani Birley, Rebecca Drammeh
Fotograf: Urban Jörén

En leende kvinna som står med armarna i kors utomhus

Josette Bushell-Mingo, regissör Bernardas hus och konstnärlig ledare för Riksteaterns Tyst Teater.
Fotograf: Maryam Barari

Kulturhuset/ Stora Scenen
Furuhällsplan 1, 196 40 Kungsängen
Arrangör: Kulturhuset
 
150 kr ordinarie
100 kr reducerat pris, 50 kr HRF-medlem
 

Du kanske också gillar