Selma Lagerlöf
- en feministisk förebild

I veckan var det 160 år sedan författaren Selma Lagerlöf föddes, något vi vill uppmärksamma. Selma Lagerlöf var mycket mer än den "sagotant" som hon ofta blev stämplad som. Nu släpps boken om hennes liv och kampen mot "sagotantsstämpeln".

Selma lagerlöf var då den första kvinnan i Svenska akademien, köpte in sig i filmbolag och propagerade för kvinnlig rösträtt.

Anna Nordlund, doktor i litteraturvetenskap och lektor i didaktik vid Uppsala universitet har skrivit en heltäckande biografi om Selma Lagerlöfs liv - en biografi som tar död på sagotants-myten. Selma föddes 1858 i en tid då kvinnors rättigheter var begränsade. De fick inte rösta, var inte välkomna på läroverken och fick ansöka om att bli myndiga. Livet som kvinna var svårt om man inte passade in i mallen och ville ägna livet åt familjen - något som Selma inte var intresserad av. Hon ville gå sin egen väg.

”Hon var väldigt smart och driven, en otroligt stark vilja att bli författare som föddes redan i hennes barndom,” säger Anna Nordlund. Hon är aktuell med boken Selma Lagerlöf: Sveriges modernaste kvinna ett verk som visar upp bilder vi aldrig sett tidigare av en av våra allra mest kända och älskade författare.

För Selma Lagerlöf var det en ständig kamp mot "sagotantsstämpeln". Tidvis utnyttjade hon den dock särskilt i början av 1900-talet då sagosamlingen var populär. Hon debuterade med Gösta Berlings saga men slog igenom med romanen Jerusalem. Hon höll dock nära kontakt med sina läsare och medverkade gärna i veckopressen, film och radio. Selma lagerlöf ville nåt ut och såg nya möjligheter hela tiden. Under den här tiden såg många film som "dålig kultur" men inte Selma. ”Hon var jätteviktig för svensk filmindustri, framgångarna för svensk stumfilm beror till stor del på henne,” berättar Anna Nordlund.

Hon bidrog också till kampen om kvinnlig rösträtt - som blev verklighet 1919. Selma Lagerlöfs liv berättar mycket om svensk historia ur ett kvinnoperspektiv. Den visar var våra rötter finns, att vi inte alltid haft den självklara rätt vi har idag.

Läs hela artikeln på: www.selmastories.se/