Startsida – Upplands-Bro
Startsida – Upplands-Bro

Ministerbesök i Upplands-Bro

Foto: Ulf Rask

Närings- och innovationsminister Mikael Damberg besökte Upplands-Bro kommun på onsdagen.

I samband med besöket fick Damberg, förutom en presentation om kommunen, träffa en av Upplands-Bros många framgångsrika företagare. Thomas Melin presenterade Stockholm Vattenskärning och Nordic Heater.

I Upplands-Bro kommun går det bra för företagarna. Inte minst inom industrin, verkstad, logistik och byggmaterialtillverkning.

Det och mycket mer berättade Upplands-Bro kommuns näringslivschef, Mathias Forsberg, när han fick möjligheten att presentera kommunen för närings- och innovationsministern.

– Att det finns så mycket verkstadsindustri var inte helt väntat, men mycket positivt, säger Mikael Damberg.

Även om det är positiva trender för dessa områden finns det även områden som har det tyngre just nu. Bland annat besöksnäringen, dit konferensverksamheten räknas.

Bild: Mathias Forsberg, näringslivschef i Upplands-Bro kommun, presenterar företagsfakta.

– Konferensbranschen minskar över lag vilket ger färre besök, förklarar Mathias Forsberg.

Uppsving

Besöksnäringen väntas ändå få ett uppsving när galoppbanan Bro Park invigs i sommar och när golftävlingen Nordea Masters kommer tillbaka till Bro Hof.

Näringslivschefen konstaterar ändå att de flesta branscher går riktigt bra. Inte minst är logistik och transport växande branscher. Bland annat då flera nya verksamheter flyttat och ännu fler kommer flytta till Brunna Logistikpark.

Kommunen har också sett en stark förbättring i rankingen av hur företagsvänliga kommuner är. Upplands-Bro låg 2009 på 219:e plats för att 2015 rankas som 49:e kommun. 2013 och 2014 var rankingen 27 respektive 31 och Mathias Forsberg hoppas att det ska bli bättre placering i nästa mätning.

Mikael Damberg visade stort intresse för alla fakta som presenterades och frågade bland annat om det är stor export från företagen i kommunen.

– Det finns omkring tio företag som exporterar. En av de större är Aritco Lift AB som tillverkar hissar, svarade Forsberg på frågan.

Vill se ökad export

Närings- och innovationsministern menar att ett av regeringens mål är att exporten ska öka. I dag är det ungefär tio procent som har någon form av export. Det är en för låg siffra tycker Mikael Damberg.

Utvecklingen för företagen har bland annat resulterat i att behovet av ny personal ökar. Och då mycket handlar om lager, logistik och tillverkning behövs det utbildad personal.

– Vi har en bra yrkes- och vuxenutbildning i kommunen, där vi kan utbilda personal enligt företagarnas önskemål, säger kommunstyrelsens ordförande, Camilla Janson (S).

Skär stål med vatten

Efter besöket och presentationen av Upplands-Bro kommun fick ministern se en del av verkstadsindustrin vid ett besök på Stockholm Vattenskärning AB och Nordic Heater, där VD:n Thomas Melin tog emot och presenterade företagens produkter och tillverkning.

Närings- och innovationsminister Mikael Damberg fick en skylt med texten Näringspolitik av Thomas Melin.

Med vattenskärning går det att skära i både hård metall och mjuka plaster. Till besöket hade till exempel olika skyltar i mjuk plast tillverkats och Damberg tog med glädje emot en skylt med texten Näringspolitik. Med ett mycket högt tryck pressas vatten, blandat med fin sand, i en tunn stråle genom det material som ska formas och skäras ut.

Den andra verksamheten är värmare som används för att hålla flygplan och motorer varma. Tack vare det förlängs livslängden på planen och service på motorerna behöver inte göras lika ofta, då de externa flygplansvärmarna håller planen varma i stället för att motorerna ska gå på tomgång.

VD Thomas Melin ser stora möjligheter för en ökad försäljning, då många flygplatser de kommande åren har ett stort behov av att byta ut gamla värmare.

– Många flygplatser planerar att byta ut gamla dieselvärmare till mer effektiva el-värmare, berättar Melin.

Efter besöket hos Stockholm Vattenskärning och Nordic Heat fortsatte Mikael Damberg till ytterligare företagsbesök i Arlanda Stad.

BILD: Kommunikationschef Sara Eklind, näringslivschef Mathias Forsberg, närings- och innovationsminister Mikael Damberg och kommunstyrelsens ordförande Camilla Janson (S).

Vid besöket och presentationen av Upplands-Bro kommun fick närings- och innovationsminister Mikael Damberg träffa bland andra kommunikationschef Sara Eklind (t. v.), näringslivschef Mathias Forsberg och kommunstyrelsens ordförande Camilla Janson (S).

Relaterad information

Relaterad information

Kalendarium

Just nu finns det inga aktuella kalenderhändelser.

Sidansvarig

Senast uppdaterad:

2016-03-31