Utställning: När ska vi få leva och inte bara överleva?

Fri entré

Lör 18 Nov - Sön 03 Dec

Brohuset/ Bro:n

Utställningen är en reaktion på det väpnade våld som präglar Sverige och som skördar människoliv och krossar ungas framtidstro. Den är curerad av konstnären Mini Davarasl som tillsammans med poeten Alexander Zadruzny tar avstamp i Kollektiv Sorgs kampanjarbete som synliggör och humaniserar de människor som lever mitt i det dödliga våldets förödelse. Den är baserad på återgivningen av åtta unika historier som skildrar en verklighet som många kan känna igen sig i.

I samarbete med Upplands-Bro kommun visar Kollektiv Sorg utställningen i Bro:ns gamla lokaler i Bro Centrum under perioden 18 november till 3 december. Som förening, verksamheter eller liknande har du möjlighet att boka en tid i utrymmet för att arbeta med frågor rörande sorghantering helt kostnadsfritt under hela utställningsperioden, mejla Felicia Rydin vid intresse. Utöver det kommer utställningen att vara bemannad vid specifika datum och tider då allmänheten kan besöka utställningen, se öppettider längre ner på sidan.
Utställningen är en reaktion på det beväpnade våld som präglar vårt avlånga land och skördar människoliv såväl som framtidstro. Det är ett utdrag ur en större utställning som hölls i Botkyrka konsthall under 8 oktober 2022 – 4 februari 2023.

Om utställningen

Utställningen är curerad av konstnären Mini Davarasl som tillsammans med poeten Alexander Zadruzny tar avstamp i Kollektiv Sorgs kampanjarbete som synliggör och humaniserar de människor som lever mitt i det dödliga våldets förödelse. Den är baserad på återgivningen av 8 unika historier som skildrar en verklighet som många kan känna igen sig i.

Våra barn växer idag upp i en trasig verklighet. Vi kan inte ens tillgodose deras rättighet till en trygg uppväxt fri från våld. Istället kan många barn från sina vardagsrumsfönster se blåljusen som flammar upp i natten och höra ljudet av helikoptern som ekar mellan husen. Dagen efter kan det ligga blod kvar på våra gator. Vem orkar drömma när sorgen alltid är närvarande? Barn kan inte visualisera en framtid - än mindre tro att deras drömmar kan förverkligas när de tvingas leva i nuet, och endast i nuet. Det får aldrig bli normalt att barn mördas på våra gator, men vad gör man när dystopin redan har blivit verklighet?

Med hjälp av fotografen Nadine Flatt har vi kunnat gestalta sorgen och dess olika skepnader. Syftet är att skapa en plats för förståelse och lärdom, men också möjliggöra en vidare sorgbearbetning och gemensamt bana väg för en framtidstro där vi får leva och inte bara överleva.

Vi vill lyfta mammorna, papporna, bröderna, systrarna, kusinerna, vännerna och barnen som alla har drabbats. Vi vill belysa samhället som lider av en nationell kris och rösterna som allt för ofta faller i glömska. Denna gång är det vi som sätter agendan där vår verklighetsbild och våra erfarenheter står i centrum och där vi får möjligheten att höja våra röster och berätta om vår sorg.

Mer om föreningen Kollektiv Sorg

Kollektiv Sorg är ett oberoende nätverk som samlar unga människorättsaktivister och konstnärer vilka engagerar sig i frågor som rör gatuvåld och skjutningar. Initiativet grundades som en fristående kampanj, genom Amnestys globala projekt Digital Disruptors. Genom konst, poesi och personliga berättelser kan man humanisera människoliv som påverkas av våldet, samt belysa tragedin med mängden unga som dör. Gatuvåldet måste tas på allvar och får inte avskrivas som problem i så kallade utsatta områden.

Öppettider

18 november 11:00-15:00
19 november 11:00-15:00

25 november 11:00-15:00
26 november 11:00-15:00
2 december 11:00-15:00
3 december 11:00-15:00