Startsida – Upplands-Bro
Startsida – Upplands-Bro

Nu är de bruna kärlen för matavfall på plats i Brunna

Nu kan du som bor i Brunna sortera ut ditt matavfall. Alla i Brunna får i och med det sophämtning varannan vecka.  Det bruna och det gröna kärlet töms vid samma tillfälle.

Första tömningen sker måndag vecka 21 respektive vecka 22, beroende på om du har hämtning udda eller jämn vecka. Vad som gäller just dig har du fått information om i det brev som kom tillsammans med den lilla lådan. Har du inte fått denna information kontaktar du Kundcenter för VA och Avfall så hjälper de dig.

Under juni kommer ni andra som har sophämtning på måndagar att få möjlighet att sortera ut matavfall och bidra till en bättre framtid.

Lite praktiska tips för nya användare:

Ja, nu är det bara att sätta igång!

  • En vanlig ”barnsjukdom” är till exempel att inte påshållaren används, utan påsen ställs direkt på bänken eller i en hink. Det resulterar i att påsen blir genomblöt i botten och går sönder, vilket inte är så trevligt om det sker på fel ställe, som på hallgolvet. Kärlet, påshållaren och påsen är ett system som fungerar väl tillsammans om det används på det sätt som det är tänkt. Det bygger på att det ska cirkulera luft runt påsen som hålls torr och inte går sönder (testa genom att ställa påsen i hållare och häll i lite vatten!).
  • En annan vanlig ”barnsjukdom” är att matavfallet är för blött. Låt det rinna av ordenligt innan du lägger det i påsen. Ett tips är skala grönsaker direkt ner i påsen, men låt påsen stå kvar i påshållaren! Du kan även lägga lite hushållspapper i botten på påsen som kan suga upp vätska. En annan fördel med att låta matavfallet rinna av ordenligt är att det minska risken för dålig lukt, det är nämligen vätskan i avfallet som luktar.

Erfarenheter från andra kommuner som har samma system som Upplands-Bro, visar att man behöver lära sig hur man ska göra, för att det ska fungera utan problem.

Under vecka 21-22 kommer kommunen, genom en konsult från Academic Work, att kontakta ungefär hälften av er som bor Brunna, för en kort uppföljning av införandet av matavfallsinsamlingen. Hoppas ni som blir uppringda vill bidra med era åsikter. Det är viktigt för oss att få veta vad som fungerar bra eller mindre bra.

Under sommaren vecka 26 till 36 hämtas matavfallet på din vanliga hämtdag varje vecka.

Läs mer om matavfall och se frågor och svar

Sidansvarig

Senast uppdaterad:

2014-05-08