Startsida – Upplands-Bro
Startsida – Upplands-Bro

Kampanj sortera matavfall

Under våren 2014 började Upplands-Bro kommun erbjuda invånarna möjligheten att sortera ut sitt matavfall. Genom att delta sparar ni pengar samtidigt som ni gör en god insats för vår miljö. Om många är med kan vi göra skillnad!

 

Miljöstyrande taxa

Det ska löna sig att sortera sitt avfall och därför använder vi oss av en miljöstyrande taxa. Med miljöstyrande taxa menas, att de som väljer att sortera ut sitt matavfall får en lägre kostnad jämfört med de som väljer att inte göra det.

Så här går det till

Småhus (en- två familjshus):

Alla småhusägare har möjligheten att sortera ut sitt matavfall i ett separat brunt kärl. Restavfallet hämtas samtidigt som matavfallet i tvåfacksbil, vilket innebär att bilen tömmer båda kärlen samtidigt men i separata fack.

För de småhusägare som har en annan behållare än kärl behöver insamlingen av matavfallet anpassas så att det kan ske på bästa sätt.

Flerfamiljshus:

Vi vill att alla hushåll i kommunen ska kunna sortera ut sitt matavfall. Ni som bor i flerfamiljshus är ungefär hälften av alla kommunens invånare, därför är ni viktiga för oss.

Matavfallet kommer i de allra flesta fallen att samlas in på samma ställe som det brännbara avfallet - restavfall. Är det kärlinsamling i dag så kommer det även att vara kärlinsamling av matavfallet i separata bruna kärl. Det är fastighetsägaren som ansvarar för att utrymme för insamling av matavfall iordningställs och alla får den information som behövs.

Kommunen tillhandahåller ett ”start paket” som innehåller: papperspåsar för matavfallet, påshållare till papperspåsen, vaskskrapa samt instruktioner. Materialet kommer att delas ut eller finnas på anvisad plats av din hyresvärd/brf styrelse.

Företag och verksamheter:

Företag och verksamheter kan ansluta sig till att sortera ut matavfall genom att fylla i en intresseanmälan som man hämtar genom att klicka på fliken ”Blanketter” längst till höger på hemsidan och klicka vidare till ”Miljö,avfall och avlopp” där hittar man intresseanmälan matavfallsinsamling för verksamheter. När Kundcenter VA & avfall har fått in ansökan kommer de göra en order och inom 5 arbetsdagar har ni era nya matavfallskärl.

Kontakt

Kontaktcenter VA & avfall
08-581 690 00
va.avfall@upplands-bro.se

VA-jour
070-235 21 06

Kundtjänst för slam och fett
08-558 061 60
slamtomning@relita.se
Jourtelefon: 0771-10 35 00

Sortera matresten

www.pastapendla.se

Relaterad information

Sidansvarig

Senast uppdaterad:

2017-02-02